Moxi: een robot om verpleegkundigen in ziekenhuizen te helpen

De robot Moxi werd ontwikkeld om verpleegkundigen te helpen en werd zopas getest in een medisch centrum in Texas.

Moxi werd ontwikkeld door Diligent Robotics een bedrijf in Austin dat in 2019 bekroond werd voor zijn innovatieve ideeën door Fast Company.

Sociaal intelligente mobiele robots worden al lang beschouwd als één van de antwoorden op het chronisch tekort aan verpleegkundigen, ook in de Verenigde Staten. Volgens het Bureau of Labor Statistics zal de vraag naar verpleegkundigen in de Verenigde Staten naar verwachting toenemen van 2,7 miljoen in 2014 tot 3,2 miljoen in 2024, een stijging van 16 procent. Robots zouden een potentieel hulpmiddel kunnen zijn om het werk van verpleegkundigen te verlichten.

In de test in Texas nam Moxi een deel van het werk op zich dat verpleegkundigen afleidt van de patiëntenzorg. De robot richt zich op het niet-gekwalificeerde deel van de verpleging dat in aanmerking komt voor automatisering zoals het ophalen, transporteren en leveren van hulpmiddelen. Bij de test leverde Moxi opnamekits in dropboxen aan de buitenkant van de kamer van elke patiënt, stalen aan het laboratorium en vuil wasgoed aan de wasserij.

Diligent Robotics waakt erover om technologie in te zetten om werknemers te helpen, niet om ze te vervangen. Dit is van cruciaal belang voor de verpleegkunde die een lange en succesvolle geschiedenis van collectieve onderhandelingen kent. De professionele zorgverstrekkers volgen de snelle evolutie van de automatisering van de gezondheidszorg op de voet.

Er is nog een lange weg te gaan vooraleer robots gemeengoed zullen zijn in ziekenhuizen. En hoewel veel patiënten nieuwsgierig zijn om de robot aan het werk te zien, werd Moxi niét ontworpen om de kamers van patiënten te betreden.

Diligent Robotics wil Moxi dit jaar nog voltijds inschakelen in ziekenhuizen.

Lees ook:

Ontmoet Molly: de virtuele thuisverpleegkundige

Robots binnen en/of buiten?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.