MedTech Accelerator 2020: startup Smarcos valt in de prijzen 

De startup Smarcos wint de eerste prijs van de MedTech Accelerator 2020. De startup is gespecialiseerd in de ontwikkeling van exo-skeletten en moduleerbare hulptools om de levenskwaliteit te verbeteren van oudere en gekwetste mensen en mensen met een handicap. 

Sinds 2016 wordt het MedTech Accelerator-programma voor medische hulpmiddelen ondersteund door hub.brussels en zijn cluster lifetech.brussels. Het heeft de opkomst mogelijk gemaakt van projecten zoals in 2016 Lys Medical (nauwkeurig meetsysteem voor endoscopieën), in 2017 Axiles Bionics (nieuwe generatie bionische voetprothese), in 2018 StellaScreen (oplossing om de ontdekking te versnellen van nieuwe geneesmiddelen tegen fibrose) en in 2019 Surgelight (een chirurgisch geleidingssysteem om weefsels zoals tumoren, zenuwen of bloedvaten in real time te visualiseren).  

Robotica   

De winnaar van dit jaar is het bedrijf Smarcos, gespecialiseerd in robotica. De start-up ontwikkelde SMART-actuatoren die worden gebruikt om sneller modulaire exoskeletten en hulpmiddelen te bouwen. Deze technologie maakt de ontwikkeling mogelijk van hoogwaardige, gebruikersgerichte apparaten om de kwaliteit van leven van ouderen, gewonden of mensen met een handicap te verbeteren. "In combinatie met digitalisering en 3D-scanners en snelle prototypingtechnologieën, wordt onze technologie gebruikt om hoogwaardige, gebruikersgerichte apparaten te ontwikkelen voor kwalitatieve en betaalbare revalidatie", zegt Victor Grosu, hoofd van de project die kan rekenen op de aanwezigheid van dr. Frederic Collignon, hoofd van de afdeling neurochirurgie bij de Chirec -ziekenhuisgroep, in zijn bestuur. 

https://www.smarcos.eu

In het hart van oog  

De tweede prijs ging naar Dori (of Diagnostic Ocular Regression Interface), die voor een heuse revolutie zorgt in de methode voor het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer en geheugenstoornissen. De methode, gebaseerd op oculaire screening, maakt een snellere diagnose mogelijk. “We willen verschillende recente technologische innovaties combineren om een systeem te creëren dat de correlatie berekent tussen de hersengolven van een gebruiker en die van patiënten met LBD en Alzheimerdementie en een risicofactor genereert die gebruikers adviseert om een arts te raadplegen. indien nodig.De ontwerpers willen dit doen door virtuele realiteit (VR),  EEG's en artificiële intelligentie (AI) te combineren om een geïsoleerde experimentele omgeving te creëren die lijkt op die van een klinisch EEG dat snel, gemakkelijk en met grote precisie kan worden uitgevoerd" zegt projectleider Arno Libert. Er zijn al gesprekken gevoerd met twee professoren van de KULeuven en UZ Brussel, die beiden geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van een dergelijk systeem als onderdeel van een postdoctoraat.

De drie andere projecten: 

- Het VR4GOOD-project, dat gebruikmaakt van virtuele realiteit en een catalogus met immersie-inhoud aanbiedt om stress en pijn bij patiënten doeltreffender te beheren ,het herstel te versnellen en het gebruik van geneesmiddelen te verminderen. Voor Thomas Levassor, een van de projectmanagers samen met Vincent Deforges, "is het directe bonuseffect een echte toename van QWL (Quality of Life at Work) voor de verpleegkundige en medische teams. We gaan ook overigens ook een officiële wetenschappelijke studie opstarten met het Georges Pompidou-ziekenhuis." 

https://www.vr4good.fr/galerie

- Het Lilo Health Project wilt bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, gemakkelijker opsporen en voorkomen. Voeding, lichaamsbeweging, metingen van bepaalde medische parameters, de applicatie werkt als een coach die mensen ondersteunt voor, tijdens en na ziekte of een eventuele ingreep. “We werken ook aan de validatie van een totaal nieuw systeem, pijnvrij thuisbloedonderzoek, waarmee men probleemloos een combinatie van essentiële biomarkers kan volgen. We streven ernaar om deze oplossing tegen het einde van het jaar op de markt te brengen, na goedkeuring door de ethische commissie die verantwoordelijk is voor de validatie", aldus  Thibault Jacquemart en Alexandra Bendicakova, projectleiders. 

https://www.lilo.one

- Het D-Health-project voorziet in een elektronisch patiëntendossier, zowel voor ziekenhuisinstellingen als ambulante zorginstellingen en woonzorgcentra.  Voor Mohamed Stitou en Azzeddine Marsou, de projectleiders, “heeft deze LIFELINE-oplossing een eenvoudige, duidelijke, mobiele interface die gebruikt kan worden op elk digitaal toestel (desktopcomputer, tablet of smartphone)." Het dossier is ontworpen voor multidisciplinair gebruik, met name in de geestelijke gezondheidszorg en heeft tot doel de patiënt toegang tot de applicatie te bieden (empowerment voor het zorgtraject). 

> https://mylifeline.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.