ISPPC ontwikkelt monitoring op afstand voor hartfalen

De Intercommunale de santé publique du Pays de Charleroi (ISPPC) stelde zopas een nieuwe oplossing voor monitoring op afstand voor patiënten met hartinsufficiëntie voor.

De dienst TIC (technologies de l'information et de la communication) van de intercommunale ontwikkelde de oplossing in samenwerking met de bedrijven Proximus en Intersysto. De tool stelt patiënten in staat om hun parameters direct te coderen.

In België kampen 250.000 mensen met hartfalen. "De Kliniek voor Hartfalen richt zich op patiënten met de pathologie en in het bijzonder op patiënten met een hoog risico, hetzij omdat ze onlangs in het ziekenhuis werden opgenomen, hetzij omdat ze frequente episoden van decompensatie hebben", zegt dr. Elke De Vuyst, cardioloog. Hartfalen heeft een 5-jaar overlevingspercentage van niet meer dan 46%.

Met behulp van het 'thuiszorgsysteem' kunnen patiënten parameters zoals bloeddruk, zuurstofsaturatie, hartslag of gewicht invoeren op hun tablet of smartphone. De gegevens gaan rechtstreeks naar het medische informatiesysteem van het CHU van Charleroi, worden geanalyseerd en maken een vroegtijdige behandeling mogelijk in geval van verslechtering. "Zonder natuurlijk het direct contact met de arts te vervangen”, aldus dr. De Vuyst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.