Gebruik van eAttest zit in de lift

In september 2018 maakten 4.217 artsen gebruik van het eAttest, het digitale systeem dat witte of groene briefjes voor de ziekenfondsen moet vervangen. Daarmee blijft het aantal stijgen want in augustus ging het nog om 3.862 artsen en in juli om 3.652. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Sinds begin februari kunnen huisartsen de getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt. Het is de bedoeling om met het eAttest de arts van papierwerk te verlossen en de patiënt ook nog eens sneller terug te betalen.

Het eAttest is niet verplicht, maar steeds meer artsen maken er gebruik van. Sinds de invoering gebruiken maandelijks steeds meer artsen het systeem. In februari waren dat er 1.346, terwijl dat in september is opgelopen tot 4.217. Het gaat in totaal om 576.892 verstuurde getuigschriften in september, tegenover 484.637 in augustus en 446.371 in juli. In juli was er wel een daling tegenover juni (480.515), maar het kabinet van De Block wijst erop dat de zomermaanden altijd kalmer zijn.

De Open Vld-minister is tevreden met die cijfers. "Dit is uitstekend nieuws voor onze patiënten, die niet langer papieren hoeven rond te brengen en hun geld sneller terugkrijgen. Ook voor de huisartsen betekent eAttest een serieuze stap vooruit: zij hebben minder papierwerk en kunnen zo meer tijd besteden aan de zorg voor hun patiënten", aldus De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willem SPAAS

    02 oktober 2018

    Ook voor ziekenkassen is dit een enorme besparing . Dit wordt nooit gezegd. Hopelijk kunnen zij hun personeel inzetten om mensen met andere zaken verder te helpen