Epihunter ontvangt onderzoeksbeurs voor detectie van epileptische aanvallen

De Hasseltse start-up Epihunter ontvangt 200.000 dollar van de Amerikaanse Epilepsy Foundation ter ondersteuning van de commercialisering van zijn AI-algoritme voor de detectie van epileptische aanvallen. Tim Buckinx uit Hasselt ontwikkelde de app voor zijn zoon met "absence-epilepsie" of "stille" epilepsie, waarbij aanvallen door het kind of de omgeving niet worden opgemerkt.

De New Therapy Commercialization Grant is een onderzoeksprogramma dat innovatieve ideeën op het gebied van epilepsie, epilepsiebehandeling en -zorg wil bevorderen. Met de onderzoeksbeurs kan epihunter een grote klinische proef uitvoeren in nauwe samenwerking met het Amerikaanse Boston Children's Hospital.

De epihunter-app is verbonden met een dunne, comfortabele EEG-headset en is ontwikkeld om epileptische aanvallen te detecteren via een kunstmatig intelligent algoritme. Bij detectie worden aanvallen automatisch gesignaleerd aan de omgeving, opgeslagen in een historisch overzicht, en kunnen ze ook automatisch gefilmd worden. "De objectieve aanvalsgegevens verzameld door epihunter kunnen artsen helpen beter geïnformeerde beslissingen over de behandeling te nemen", zegt dr. Alexander Rotenberg, neuroloog bij Boston Children's Hospital.

Verder moet de New Therapy Grant epihunter helpen om algoritmen voor andere types aanvallen te ontwikkelen. "In de EU en de VS samen zijn er 1,6 miljoen mensen met absence aanvallen, en met aanvullende algoritmen hopen we het dagelijkse leven van alle 65 miljoen mensen met epilepsie wereldwijd te helpen verbeteren", stelt dr. Dirk Loeckx, hoofdonderzoeker en CSO bij epihunter.

Epihunter wordt vandaag al gebruikt in Europa, waar de service online kan worden besteld. Een aparte Companion-app deelt de resultaten met familieleden en verzorgers. "Nadat we eerder dit jaar CE-markering voor onze software verkregen en een wereldwijd unieke functionaliteit voor het automatisch filmen van absence aanvallen lanceerden, zal deze steun "de commercialisering versnellen en epihunter ook beschikbaar maken voor gezinnen buiten Europa", besluit Tim Buckinx, CEO van epihunter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.