"eHealth is niet disruptief!" (Prof. E. Wouters)

“eHealth wordt vaak als ‘disruptief’ gezien, maar je zou het ook juist kunnen zien als een enabler”, zegt de Nederlandse professor Eveline Wouters.  

Eveline Wouters is hoogleraar Succesvolle technologische innovaties in de zorg bij Tranzo, Tilburg University , en lector Health Innovations and Technology bij Fontys, paramedische hogeschool.

“Nieuwe technologie, robotica en e-health bieden kansen om patiënten beter te helpen, maar omdat er veel meer belanghebbenden bij betrokken zijn, moeten we er voor waken dat we het doel, de gelijkwaardige zorg voor ieder mens niet uit het oog verliezen. Daarvoor is maatwerk nodig en veel intensievere samenwerking”, stelt Wouters. “De behoefte aan zorg is enorm gegroeid en is ook meer gedifferentieerd geworden. Voor de Tweede Wereldoorlog stierven nog veel mensen aan infectieziekten. Door innovaties, bijvoorbeeld de ontwikkeling van antibiotica, betere hygiëne, riolering en op het gebied van voeding, leven we nu veel langer. De keerzijde van het ouder worden is dat we meer chronische ziekten krijgen.”

“Ik ben optimistisch”

“Ik zie dan ook veel kansen door technologie, zoals sensortechnologie, virtual reality en robotica en ben optimistisch! En die technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, waardoor mensen in principe steeds betere zorg zouden kunnen krijgen. Het probleem is de echte toepassing en uitvoering van de ‘nieuwe zorg’ in de praktijk. e-Health vraagt een heel andere benadering van gezondheidszorg. Er is sprake van meerdere en diverse stakeholders: zorgprofessionals, patiënten en hun netwerken, beleidsmakers, verzekeraars, technologen, bedrijven. Ze moeten anders gaan werken, meer samenwerken, ze krijgen nieuwe taken en verantwoordelijkheden en ze moeten kennis delen”, aldus de hoogleraar.  

  • Fotografie: Gerdien Wolthaus Paauw

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.