Parlement looft "Healthcare Heroes" die zich verdiepten in gezondheidszorg van de toekomst

Twee projecten van studenten rond een meer duurzame gezondheidszorg in België zijn dinsdag in het federaal parlement uitgeroepen tot de winaars van het project "Healthcare Heroes". Biofarmabedrijf AbbVie lanceerde het project vorig jaar, om studenten op te leiden tot helden die het verschil kunnen maken voor de toekomst van onze gezondheidszorg.

Die Healthcare Heroes zijn nodig, omdat de vergrijzing van de bevolking en de toename van chronische ziekten ons gezondheidssysteem onder druk zetten. "Tegenwoordig wordt tussen 70 en 80 procent van het gezondheidsbudget in Europa gebruikt voor de behandeling en begeleiding van chronische patiënten", aldus AbbVie.

"De gezondheidszorg in ons land is van zeer goede goede kwaliteit en is ook zeer toegankelijk. Toch zijn er enkele punten die beter kunnen", zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag in het parlement. Ze verwees naar investeringen in innovatie, de organisatie van de gezondheidszorg, de digitalisering of ethische uitdagingen, en stelde dat ze "nieuwsgierig was naar de ideeën die de jongeren hebben uitgewerkt".

Het HealthCare Heroes-project, dat plaatsvond op de campussen van de UCL en de KU Leuven, bestond uit drie sessies: een inspiratiesessie waarin studenten ideeën kunnnen uitwisselen over de toekomst van de gezondheidszorg met experts en visionairs, een 'hackaton' waarin ze in groep tijdens brainstormsessies hun ideeën ontwikkelen en de sessie in het parlement van dinsdag, waarin vier finalegroepen hun ideeën presenteren aan beleidsmakers en belanghebbenden in de gezondheidszorg.

De parlementsleden en de partners in het project, waaronder Imec, Partena en Domus Medica, kozen twee winnaars, die evenveel stemmen kregen: "Captain Dex" et "CheckR". Het eerste project is een app voor kinderen met diabetes die hun glycemie in het oog moet houden en hen meer info over hun ziekte geeft, met elementen van gamification. Het tweede is een virtual reality-spel dat apothekers in staat stelt om risicopatiënten voor bijvoorbeeld hypertensie of geheugenproblemen te detecteren en zo de preventie via de apotheek te verbeteren.

De twee winnaars worden uitgenodigd op het Wired Health-evenement in Londen, waar experts van over heel de wereld samenkomen om de toekomst van de gezondheidszorg te bespreken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.