Coronavirus: software om de evolutie van het virus in real time te volgen

Op basis van genetische mutaties brengt de software Nextstrain de evolutie van het virus in kaart en maakt het mogelijk de oorsprong ervan te traceren.

Een van de grote uitdagingen voor de WHO en de getroffen landen, is om de gevallen van besmetting met het coronavirus en de verplaatsing ervan wereldwijd te traceren. Het wetenschappelijk project Nextstrain wil gebruik maken van genetische sequencing en open source software om de overdracht van het virus te volgen. Dat staat te lezen in een IEEE Spectrum artikel "Software and Genetic Sequencing Track the Coronavirus's Path".

Hoe werkt het? Nextstrain moet het volgens de onderzoekers mogelijk maken om in real time de evolutie van pathogene agentia te volgen om “de respons op de blootstelling aan de agentia verbeteren”. Deze innovatie in de genomische epidemiologie biedt de mogelijkheid om een 'stamboom' van virusstammen op te stellen. Wetenschappers volgen de verspreiding op de voet en wanneer er nieuwe gevallen opduiken, kan de genetische code van de virale stalen worden vergeleken met die in de database om hun oorsprongsgebied te bepalen.

> Volg het coronavirus op Nexstrain

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.