Belfius Smart Care Award: E-buddy slaat alarm bij valpartijen

Scholieren van het Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs (Githo) in Nijlen hebben een valdetectiesysteem ontwikkeld dat automatisch de hulpdiensten en de familie van senioren verwittigt. Tegelijk krijgen ze assistentie van slimme domotica en binnenkort staat een robot de patiënten bij.

Senioren of epilepsiepatiënten liggen na een valpartij soms uren op de vloer voordat er hulp komt. Een e-buddy pakt dat probleem aan. Deze oplossing bestaat uit 2 dimensies: een sensor met internet of things-technologie (IoT) en een uitgebreid domoticasysteem. De sensor draagt de patiënt om zijn hals of aan zijn broeksriem. Bij een val contacteert de sensor automatisch een vooraf ingestelde persoon of hulpdienst.

Stayin’ Alive

“Daarna treedt een slim domoticasysteem in werking”, verduidelijkt Jan Van Weert, medecoördinator van de e-buddy. “De voordeur gaat op een kier staan zodat de hulpdiensten meteen binnen kunnen. De buitenverlichting knippert om op een noodsituatie te wijzen. En het slachtoffer onderkoelt niet, omdat de verwarming automatisch verhoogt.”

Ook stopcontacten van kookplaten, friteuses en strijkijzers gaan vanzelf uit zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dankzij camera’s in huis kan een familielid de situatie vanop afstand volgen met zijn of haar smartphone. “Door een luidspreker weerklinkt automatisch Stayin’ Alive van de Bee Gees. Enerzijds is dat ludiek bedoeld. Anderzijds geeft dat nummer het perfecte reanimatieritme aan voor mocht de gevallen persoon hartmassage nodig hebben.”

Over studierichtingen heen

Het project van de e-buddy is tegelijk een technische en een organisatorische prestatie. Sinds 2016 werken de scholieren van het Ghito in Nijlen multidisciplinair samen, over de graden en over de studierichtingen in het ASO, TSO en BSO heen. Leerlingen van het tweede jaar programmeerden de zogenoemde Arduino-elektronica, een open source-platform waarmee ze een prototype van de software van de IoT-senor ontwikkelden. De vierdejaars gingen ermee aan de slag en implementeerden hem in een prototype van de robot die ze met 3D-printing maakten. Ze ontwikkelden ook de sms-koppeling. “Laatstejaarsstudenten industriële wetenschappen – zeg maar de ingenieurs van de toekomst – coördineerden en simuleerden het hele project. Dat deden ze samen met de zevendejaars elektrische installatie, die het domoticasysteem ontwikkelden”, zegt Van Weert.

“Voor we met dit project startten, spraken we met de uitbaters van rusthuizen en serviceflats. We contacteerden ook producenten, want onze e-buddy is klaar voor de markt. Al kan hij nog meer toepassingen bevatten. In een volgende versie integreren we een EV3-robot van LEGO in de serviceflat. Die kan de hartslag van de patiënt meten en met gps-tracking kan hij hulpmiddelen tot bij hem of haar brengen, bijvoorbeeld een telefoon of isolatiedeken. Zo’n totaalconcept bestaat nog nergens.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.