Duizenden dokters nemen in Zuid-Korea ontslag uit protest tegen hoger aantal studenten

Ziekenhuizen in Zuid-Korea hebben patiënten moeten weigeren en ingrepen moeten uitstellen door een protestactie van bijna de helft van de jonge dokters. Ruim 1.600 assistenten hebben het werk neergelegd. Meer dan 6.000 dokters in opleiding hebben in het Aziatische land hun ontslag gegeven uit protest tegen de aangekondigde verhoging van het aantal geneeskundestudenten.

De Zuid-Koreaanse overheid wil 65 procent meer studenten laten starten in de opleiding geneeskunde. Het zou gaan om 2.000 extra mensen per jaar, vanaf 2025. De dokters zijn fel gekant tegen een hoger aantal studenten en dus meer competitie, omdat dat volgens hen de kwaliteit van de dienstverlening zou ondermijnen. De Zuid-Koreaanse artsenvereniging zei dat de hervorming "een socialistisch zorgsysteem zoal s in Cuba" zou creëren.

President Yoon Suk Yeol verklaarde dat de overheid niet zou terugkomen op de volgens hem "noodzakelijke" hervorming in de strijd tegen de vergrijzing. Zuid-Korea heeft als rijk land een van de laagste aantallen dokters per inwoner. Yoon drong er bij de artsen op aan om "het leven en de gezondheid van mensen niet te gijzelen" door het werk neer te leggen.

Zuid-Korea heeft een zeer geprivatiseerd zorgsysteem, gekoppeld aan verzekeringsuitkeringen. De gemiddelde specialist in het land is volgens BBC bij de beste betaalde ter wereld. Recente Oeso-cijfers bevestigen dat.

Voorstanders van de hervorming menen dat de protesterende dokters vooral vrezen voor minder loon en een achteruitgang van hun sociale status. De Zuid-Koreaanse bevolking is de lange wachttijden in ziekenhuizen zat en staat dan ook grotendeels achter de maatregel.

> Honoreringsniveau artsen: recentste Oeso-cijfers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.