Campagne vraagt waardering en wil mantelzorgers bijstaan

Vlaanderen telt meer dan 2 miljoen mantelzorgers. Zo goed als iedereen komt er in zijn leven mee in aanraking: door mantelzorg te geven of -zorg te krijgen. Toch blijft die vorm van zorg vaak onderbelicht, ondergewaardeerd en onzichtbaar. Het Vlaams expertisecentrum Mantelzorg en de zes erkende mantelzorgverenigingen lanceren woensdag de online sensibiliseringscampagne #dahadikeffenodig, die de rest van het jaar loopt en zich richt naar mantelzorgers, het brede publiek, ondernemingen, scholen en zorgprofessionals.

Eén op de drie volwassen Vlamingen en één op de vijf jongeren tussen 11-18 jaar is vandaag mantelzorger. Boodschappen doen, wassen, post en rekeningen regelen, de tuin onderhouden, een luisterend oor bieden: mantelzorgtaken zijn heel divers en gaan vaak ver der dan alleen het zorgende aspect. Mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben vanwege een langdurige ziekte, gezondheidsproblemen, een beperking of psychische kwetsbaarheid, ontvangen die in bijna 7 op de 10 gevallen van familie, vrienden, buren of kennissen.

Een derde van de mantelzorgers besteedt - meestal naast zijn/haar job - ? meer dan 10 uur per week aan die zorgende taken. De helft van de mantelzorgers vindt de zorg emotioneel belastend. Achttien procent ervaart onvoldoende tijd voor zichzelf en twaalf procent onvoldoende tijd voor het eigen gezin, leert de Vlaamse Zorgenquête 2021 .

Met de volledig vernieuwde website www.mantelzorgers.be, krijgen mantelzorgers een centraal informatiepunt dat alle praktische informatie rond mantelzorg bundelt. Daar krijgen ze een  overzicht van verlofstelsels, premies en statuten die verspreid zitten over verschillende instanties. Op basis van de postcode krijgen mantelzorgers een volledig overzicht van het lokale en algemene psychosociaal ondersteuningsaanbod.  

De campagne reikt concrete voorbeelden en tips aan om mantelzorgers te herkennen en erkennen. "Wees vooral niet bang om mantelzorgers geregeld te vragen hoe het gaat en bied een luisterend oor. Mantelzorg kan best eenzaam zijn. Praten lucht op, dus moedig het aan", aldus het expertisecentrum Mantelzorg en de erkende mantelzorgverenigingen Coponcho, Liever Thuis LM, Mantelzorgnetwerk, OKRA-Zorgrecht, Samana en Steunpunt Mantelzorg.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), die mantelzorger is voor enkele familieleden, trapte de campagne af met een bezoek aan twee mantelzorgers van een kwetsbaar kind. "Via het Vlaams Mantelzorgplan willen we mantelzorgers ondersteunen door onder andere in te zetten op een goede verbinding met professionele zorg en aandacht voor de combinatie zorgen en werken. De uitrol van dit plan is volop bezig", aldus Crevits.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.