Wachtposten Vlaanderen schrijft robuuste tegenargumentatie

Na een jaar audit en reflectie heeft Möbius onder de artsen een powerpoint-presentatie met conclusies over de wachtposten verspreid. Wachtposten Vlaanderen laat zich niet onbetuigd: de respons oogt als een 30 pagina’s tellend document, met een aanzienlijke dichtheid aan argumenten. Medi-Sfeer besprak de voornaamste aspecten met voorzitter Stefan Teughels. Hieronder een paar elektronische quotes. De rest leest u in onze krant.

De auditeurs doen suggesties om her en der te besparen op het budget van de wachtposten, maar voor de artsen vertonen veel van deze ideeën wankele kantjes, waar ze in hun document zorgvuldig de vinger op leggen. Eén voorstel van de overheid is dat de wachtposten met raamcontracten zouden werken. Bijvoorbeeld: één ICT-contract voor heel Vlaanderen of voor het hele land. “We hebben daar onze twijfels bij”, zegt Stefan Teughels. “Het komt er niet op aan zomaar de goedkoopste eruit te pikken, maar wel het pakket met de nodige kwaliteitskenmerken voor een redelijke prijs. We zullen dus selectiecriteria moeten ontwikkelen. Bovendien moet die helpdesk wél het hele weekend klaarstaan, en zich indien nodig binnen een paar uur naar gelijk welke wachtpost verplaatsen.”

Communicerende vaten

Eén van de aanbevelingen van Wachtposten Vlaanderen is om het gemeenschappelijke plaatje te bekijken van investering in de wachtposten en de besparingen op de beschikbaarheidshonoraria. “In de week zijn we hier op onze eigen wachtpost in de Zuiderkempen met 14 ’s nachts van wacht”, zegt dr. Teughels. “In het weekend met 4. Als we in de week ’s nachts op de wachtpost zaten, zou dat al een winst van 140.000 euro aan beschikbaarheidshonoraria opleveren. Men vergeet dat de wachtposten heel wat besparingen mogelijk hebben gemaakt. Vanuit de wachtpost zijn er veel minder huisbezoeken. Huisartsen die de wacht doen vanuit hun praktijk, zijn nogal eens een geneigd om bijna systematisch op huisbezoek te gaan, omdat de patiënt anders naar hun praktijk moet zoeken. Of omdat ze niet boven hun praktijk wonen, en zich dus toch moeten verplaatsen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Armand WIJNAND

    12 oktober 2017

    Nog niet overtuigd dat de overheid niet direct een betrouwbare partner is ??
    Eens de wachtpost geïnstalleerd is het een erg machtig wapen in handen van de overheid.
    Laat de kringen zonder draagvlak voor een wachtpost gerust aub, en dat de andere kringen dan maar hun problemen uitvechten.