Volgend schooljaar nieuw vaccin met bredere bescherming voor HPV-vaccinatie

Sinds 2010 kunnen meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs zich gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus of HPV, een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De laatste jaren gebeurde dat met het vaccin Cervarix®. Vanaf 1 juli en dus in het schooljaar 2018-2019 biedt de Vlaamse overheid voor de HPV-vaccinatie het vaccin Gardasil 9® gratis aan. Dat vaccin beschermt tegen meer types van het HPV-virus, ook tegen twee types die genitale wratten veroorzaken.

Het vorige vaccin Cervarix® bevat componenten tegen HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74% van de baarmoederhalskankers in Europa. Gardasil 9® bevat componenten tegen 9 types van het HPV virus. Naast de componenten tegen types 16 en 18 bevat Gardasil 9® ook componenten tegen de types 31, 33, 45, 52 en 58, die ook baarmoederhalskankers kunnen veroorzaken. Met de types 16 en 18 erbij zijn deze types betrokken bij het ontstaan van ongeveer 90% van de baarmoederhalskankers in Europa. Dit vaccin beschermt ook tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken. Het is een vaccin dat sinds 2017 op de markt is. De Vlaamse overheid heeft nu via een overheidsopdracht een contract afgesloten om het nieuwe vaccin gratis aan te bieden vanaf het schooljaar 2018-2019. Het gaat om een investering van ongeveer 3.000.000 euro per jaar.

 

Meer over HPV en de vaccinatie op http://www.laatjevaccineren.be/ziektes/hpv

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.