Zorg en Gezondheid vervroegt oproep regionale zorgplatformen

Een extra nieuwsbrief van Zorg en Gezondheid over de hervorming van de eerste lijn laat weten dat de oproep voor de proefprojecten vorming regionale zorgplatformen vervroegd wordt van begin september naar naar halverwege augustus. Zo kunnen de partijen die een dossier willen indienen, de oproep rustig lezen en hun vragen voor 1 september bezorgen op het generieke e-mailadres eerstelijn@zorg-en-gezondheid.be, , luidt de argumentatie.

Op 5 september volgt een informatievergadering en de deadline om kandidaatsdossiers in te dienen, ligt op 10 november. "Wij verbinden ons ertoe deze aanvragen snel te beoordelen, zodat we de kandidaten in de laatste week van november een antwoord kunnen bezorgen. Begin december start de looptijd van de 3 à 4 pilootprojecten", klinkt het nog.

Eerstelijnszones

Wat de eerstelijnszones betreft, voerde de Federatie Vrije Beroepen in opdracht van Zorg en Gezondheid een onderzoek naar de mogelijkheden en opportuniteiten om zelfstandige zorgverstrekkers te betrekken bij de opstart en werking van de (voorlopige) zorgraden. Het resultaat zijn inzichten, tips en adviezen voor eerstelijnszones om zelfstandige zorgverstrekkers beter te betrekken bij hun zorgraden. Een aantal drempels weerhoudt zelfstandige zorgverleners om meer deel te nemen aan de zorgraden. Nochtans betekent hun deelname een meerwaarde voor de zorgraad en voor de zorgverstrekkers zelf.

De gegeven tips zijn soms dooddoeners (spreek zelfstandige zorgverstrekkers persoonlijk aan om hen te overtuigen...), maar soms ook wel een interessante opfrissing van enkele basisregels (begin met een concreet project of een afgebakende taak. Iets dat niet te groot of complex is, en dat niet te lang moet duren. Als de ervaring door beiden als positief beoordeeld wordt, is dat een prima basis om op voort te bouwen.)

Verder volgt ook een contactlijst van representatieve beroepsverenigingen die desgevallend ondersteuning kunnen bieden. 

Het gaat om de volgende beroepen:

 1. Apothekers
 2. Artsen
 3. Diëtisten
 4. Ergotherapeuten
 5. Kinesitherapeuten
 6. Logopedisten
 7. Podologen
 8. Psychologen
 9. Seksuologen
 10. Tandartsen
 11. Verpleegkundigen
 12. Vroedvrouwen

Deze lijst vindt u hier.

Lees ook: kunnen-ziekenhuizen-netwerken-deelnemen-aan-zorgraden?

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.