Technologie gidst patiënt en arts meer en meer

Dat was een rode draad tijdens de editie in4Care 2019 ‘Inspire Healthcare’. Zowel (huis)artsen als patiënten in ziekenhuizen doen daar hun voordeel mee. Overigens is er niet alleen de invloed van technologie op de zorg, maar ook van de zorg op de technologie.

Al langer bekend is Bingli, een populaire app die veel informatie, nodig bij het arts-patiëntencontact, voor het bezoek bij de huisarts zelf al structureert. Tijd gewonnen voor huisarts en patiënt die zo veel doelmatiger kunnen werken.

Saykara

Nog niet in ons land beschikbaar, maar ongetwijfeld een gat in de markt is een chatbot die ook tijdens het consult de arts-patiëntdialoog al in structuur zet en optimaal verwerkt in het medisch dossier. In de VS is deze chatbot Saykara al actief.(Lees ook Over moordende chatbots ( Dr G. Briganti)

Saykara gebruikt artificiële intelligentie om het gesprek te beluisteren tussen arts en patiënt. Zo moet de arts minder schermtijd inlassen tijdens zijn gesprek en de chatbot verlicht de administratie in het emd, aldus Isabel François (HealthHouse) in een infosessie gesteund door Domus Medica.

Saykara plaatst immers automatisch nota’s, diagnoses, aanbevelingen en meer in uw emd. Dat verhoogt uw productiviteit en verlaagt de werklast, klinkt het. Als dat geen mooi vooruitzicht is! Maar even geduld dus nog omdat de chatbot nog niet in België te verkrijgen is.

Wachtzaalbeheersysteem als op luchthaven

In dezelfde lijn, maar dan voor ziekenhuizen, is ook Xperthis actief. Daar neemt artificiële intelligentie de patiënt bij de hand via de onthaalkiosken. Ze brengen er hun documenten in en volgen dan de route-instructies om zich naar de juiste wachtzaal te begeven.

In het AZ Sint-Maarten Mechelen ging Xperthis nog een stukje verder, aldus Melchior Wathelet, CEO van Xperthis. “We koppelden er een wachtzaalbeheersysteem aan de kiosken. Omdat vele ziekenhuizen vaak kampen met kleinere en dus volle wachtkamers, brengt dit nieue beheersysteem de patiënt indien nodig eerst naar een ruimere wachtzaal waar hij in alle comfort kan plaatsnemen. Daar wordt hij verwittig om zich naar de wachtkamer van de arts zelf te begeven als het er wat minder druk is.”

Een systeem dat afgekeken is van de luchtvaartwereld waar reizigers ook kunnen inchecken alvorens verwittigd te worden om zich naar de juiste gate te begeven.

Intuïtief

Ook Xperthis blijft volgens Wathelet focussen op een gebruikerservaring die het voor de zorgverlener zo intuÏtief en gemakkelijk mogelijk maakt. Vandaar een partnerschap met Nuance dat via artificiële intelligentie oplossingen aanbiedt om taal te begrijpen, te analyseren en erop te kunnen reageren.

Tegelijkertijd werkt de firma samen met de startup EasyTracks die ziekenhuizen helpt om hun data te structureren en te analyseren. Niet alleen kan deze technologie de registratie in het EPD vergemakkelijken, ze herkent ook patronen in data en eventueel helpen om diagnoses te versnellen, luidt het veelbelovend. Waarbij we wel in het achterhoofd moeten houden dat de zorg zo almaar menselijker moet worden.

Invloed zorg op technologie

Men belicht vaak de invloed van technologie op zorg, maar die invloed speelt zich ook omgekeerd af. Daarop ging Maarten den Braber even in met tal van voorbeelden.

Logistiek als dokter

Sprekend voorbeeld is Post.nl dat zich profileert als 'arts' op vier vlakken: leveren van medicijnen, medische hulpmiddelen, diagnostisch materiaal en installeren van medische apparatuur bij de patiënt/cliënt thuis. Ook Pillpack specialiseert zich in geneesmiddelendistributie met een agressieve strategie. Amazon kocht het bedrijf dit jaar op voor 753 miljoen dollar...

Auto als dokter

Hoeft het nog gezegd. De auto van vandaag zit vol elektronica die de eigenaar geregeld herinnert aan momenten waarop de auto naar de 'dokter' moet voor een onderhoudsbeurt, doorgaans met een code die specificeert wat er precies moet worden nagekeken.

Retailsector als dokter

Voorbeelden zijn legio bij het Amerikaanse Walmart dat een 'careclinic' divisie heeft. Korter bij huis vinden we een 'zorgverzekering' waar je blij van wordt (hema) door zelf je premie te berekenen, Virgin dat succes kent met een eigen 'public health service' of het experiment met de 'kletskassa' bij Jumbo.

Werkgever als dokter

Vier jaar geleden al lanceerde Intel zijn 'Employer Led Health Care Revolution'. Die moest werknemers en hun families ertoe aanzetten om meer op hun gezondheid te letten. Eerstelijnsziekenhuizen van Intel zagen het licht.

Farma als dokter

Tot slot meet ook de farma-industrie zich meer en meer doktersallures aan. Daarbij worden 'digitaal-therapeutische allianties' gesloten. Met de link tussen klinische evidentie en 'real world outcomes'.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.