Symbiose wachtpost Torhout-Sint-Rembertziekenhuis

Midden 2018 kunnen patiënten uit Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Ichtegem en Oudenburg voor de dringendste gezondheidsproblemen in het weekend en op feestdagen terecht in de Huisartsenwachtpost Houtland. “Een toonvoorbeeld van partners in zorg” zeggen de beleidsverantwoordelijken van het Sint-Rembertziekenhuis dat zijn infrastructuur ter beschikking stelt.

Op slechts enkele meters verwijderd van de spoedafdeling van het St.-Rembertziekenhuis verrijst een nieuwbouw in de plaats van het oude huis Lecomte. De actieradius van de wachtpost Houtland omvat ca 77.144 inwoners (met maximale aanrijtijd van 25 minuten). De huisartsen uit regio Houtland en de verantwoordelijken van het AZ Sint-Rembert sloegen de handen in elkaar wegens:

  • de nood aan meer wachtartsen;
  • optimaliseren werking van huisartsenwachtposten;
  • streven naar een correcte inzet van de spoedgevallendiensten van ziekenhuizen.

Dr. Joost Blontrock, voorzitter wachtpost Houtland, stelt vast dat het aantal actieve wachtartsen constant daalde, wat leidde tot een bevragen met huisartsenkring Houtland. Dat mondde uit in het wachtpostmodel dat de overheid vraagt: “Een nauwe samenwerking tussen de huisartsenwachtpost en het ziekenhuis met zijn spoedafdeling. Hoofddoel is dat de betrokken partners in zorg de patiënt op de best mogelijke manier helpen.”

Dr. Blontrock, huisarts in Gistel, coördineert het dossier van de wachtpost in overleg met de werkgroep huisartsenwachtpost Houtland waarvan hij voorzitter is.

“Ons project kreeg een positief advies van het Riziv. Ondertussen is een architectenbureau aangesteld, gespecialiseerd in artsenkabinetten. Het kent dus goed de moment-gerelateerde behoeften van de patiënten in dergelijke situaties. De wachtpost wordt in principe operationeel win de zomer van volgend jaar.”

Passend in nieuw ziekenhuisproject

Wim Allemeersch, algemeen directeur AZ Sint-Rembert: “Een nieuwbouw bleek op midden- en lange termijn de beste keuze. Het Sint-Rembertziekenhuis fuseert straks met AZ Delta. Samenwerken met de eerstelijnszorg als campus van AZ Delta past volledig in het toekomstige nieuwe ziekenhuisproject.”

De patiënt kan bij de wachtpost terecht tijdens de weekends en op feestdagen voor alle medische problemen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts van de patiënt terug bereikbaar is. Hij kan zo nodig doorverwezen worden naar de spoedgevallendienst van AZ Delta campus Rembert Torhout. Welbepaalde procedures leiden alles in goede banen: de patiënt krijgt steeds de beste zorg door de beste zorgverlener op de beste plaats. En moeilijk mobiele patiënten met specifieke aandoeningen zullen zich tijdens de permanentie van de wachtpost kunnen beroepen op een mobiele huisarts van de wachtpost Houtland.

Dr. Dirk Dauwe, voorzitter departementshoofden AZ Sint-Rembert: “De nauwe samenwerking van onze gerenoveerde spoedafdeling is vast een meerwaarde voor de patiënt als het op snelle en efficiënte doorverwijzing aankomt. Ook naar follow-up van onderzoeken zoals labo- en radiologisch onderzoek vormt campus Rembert van AZ Delta straks als zorgpartner een significante meerwaarde. Het nieuwe gebouw kan trouwens ook door het ziekenhuis voor andere doeleinden gebruikt worden en wordt bijgevolg zeer toegankelijk. De wachtpost is een toonbeeld van samenwerking is tussen partners in zorg, maar in eerste instantie een organisatie van de huisartsenkring”.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Paul Tijtgat

    29 september 2017

    Oude wijn in nieuwe zakken!