Speeddating, de kortste weg naar een nieuwe collega?

Huisartsenpraktijk Lo in Lovendegem heeft de wind in de zeilen maar moet na de heroriëntering van een collega op zoek naar een nieuwe kracht. Die zijn niet dik gezaaid vandaag. Dan maar opvallen met een aparte formule: een leerrijk ontmoetingsmoment gekoppeld aan een mogelijke speeddating volgende dinsdag.

Met zijn drieën trokken ze aan de kar in Lo, intussen een dynamische groepspraktijk met een haio. Maar collega Van Coile kiest nu voor een andere professionele carrière en dus is dringend versterking nodig. Niet evident. Daarom probeert men het aangename aan het nuttige te paren: een leermoment voor jonge huisartsen aanbieden, dat misschien leidt tot een mogelijke match.

Dokter Decaluwe: “Hooguit met enkele werkplekken word je geconfronteerd tijdens je opleiding. Je ziet dus niet veel praktische voorbeelden. Wij doen uit de doeken hoe we onze plaats vonden en geven heel wat tips uit eigen ervaring.“

De praktijk in Lo probeert overigens zelf heel wat nieuwe dingen uit. Er zijn wel veel groepspraktijken waarbij artsen onder één dak samenwerken, maar In Lo gaan ze nog een stap verder: twee artsen tegelijk zijn samen voor dezelfde patiënten verantwoordelijk. Bij de huisbezoeken chronische patiënten wisselen ze elkaar systematisch af. Maar verlies je zo de persoonlijke band niet met je patiënt?

Dokter Decaluwé: “Patiënten hebben altijd het recht om steeds voor dezelfde arts te kiezen en niet in ons systeem te stappen. Het gaat ook alleen over de huisbezoeken chronische patiënten, niet over consultaties waar ze sowieso vrij een afspraak kunnen boeken met hun voorkeurarts. Voordeel van ons systeem is dat als de ene arts met vakantie is en een vervangarts langskomt, die arts ook met de patiënt vertrouwd is.”

“We overlopen ook wekelijks de moeilijke huisbezoeken in een vergadering. Zo weten we met zijn allen steeds meteen wat er met patiënten die vragen naar een afwezige arts, aan de hand is. De patiënten krijgen het gevoel dat er door ons samen voor hen gezorgd wordt.”

Leidt dat soms niet tot wrevel als te veel patiënten voor één arts kiezen?

Klaartje Decaluwe: “Neen. Soms klikt het, soms niet. Dat overkomt ons allemaal. Bovendien: we zijn allemaal jonge artsen met (bijna) kinderen en soms zijn we er dus niet. We beseffen dat we elkaar moeten afwisselen om de continuïteit bij de patiënt te waarborgen.”

Het volledige interview leest u in onze volgende papieren editie.

Meer info over de kennismakingsavond vindt u hier.

Steekkaart Huisartsenpraktijk Lo

  • Dr. Van de Velde (oprichtster)
  • Dr. Decaluwe
  • Dr. De Valck (haio)
  • Dr. Van Coile (vertrekt vanaf april)
  • Onafhankelijke diëtist: Peter Vansteenkiste
  • Onafhankelijke pedicure: Melissa Spinel
  • In 2016 gestart als duopraktijk, in 2017 kwam er een haio bij, in 2018 met drie artsen en een haio.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.