"DM-Huisartsenbeurs succes, AADM ontdekt fout in eGMD

Met bijna 1.000 inschrijvingen van huisartsen en mensen uit de gezondheidswereld groeide de Huisartsenconferentie van Domus Medica van afgelopen weekend in Antwerpen uit tot een succes, aldus de organisatoren. Opmerkelijk: in het zog van en ook voorafgaand aan de beurs signaleerden heel wat huisartsen een fout in het eGMD. Een constructiefout ligt aan de basis, viste AADM uit.

Het kennisdomein ICT van Domus Medica ging inderdaad op onderzoek en vond een constructiefout waardoor een aantal eGMD’s niet uitbetaald werden.

AADM vraagt daarom een rechtzetting van de onterecht niet-uitbetaalde eGMD’s (sinds 2016) en een automatische verlenging van het GMD. Het kennisdomein ICT van Domus Medica kreeg de voorbije weken verschillende meldingen binnen van huisartsen die de indruk hadden dat de eGMD’s niet altijd uitbetaald werden.

Nadat het kennisdomein ICT eerder de problematiek van het niet binnen brengen van papieren getuigschriften aanklaagde, blijkt nu uit een nieuwe analyse van het kennisdomein ICT dat het eGMD ook niet altijd werd uitbetaald als de patiënt op consultatie was geweest én het getuigschrift wel had binnengebracht bij zijn/haar mutualiteit.

"Volgens onze steekproef berusten deze bijkomende problemen vooral op het verschil in de geldigheidsduur van het GMD tussen artsen (1 jaar) en patiënten (2 jaar) en de informatie die de verzekeringsinstellingen sturen over de geldigheidsperiode. Ook het al dan niet kunnen vastleggen van therapeutische relaties in een groepspraktijk werkt deze problematiek in de hand, aldus AADM. Dat blijkt uit het volgende praktijkvoorbeeld:

- patiënt komt in 2016: opening van het GMD - patiënt komt niet in de praktijk in 2017:

 geen getuigschrift voor verstrekte hulp

 geen automatische verlenging GMD

 geen betaling voor huisarts in 2017

- patiënt komt wel in 2018. Indien de huisarts informatie over het GMD navraagt, krijgt hij/zij informatie van de verzekeringsinstellingen over de geldigheidsduur (tot eind 2018) en veronderstelt dat het getuigschrift voor verstrekte hulp een automatische verlenging zal generen wat niet het geval is. Er dient immers een nieuwe aanvraag ingediend te worden.

Conclusie:

De collega’s in kwestie verliezen een belangrijk deel van hun inkomsten als het eGMD inefficiënt werkt. Naast het uitblijven van een degelijk betalingsoverzicht is dit nu al de tweede constructiefout die door het kennisdomein ICT wordt ontdekt in het eGMD. 

AADM stelt op korte termijn voor om:

 de termijn van het GMD aan te passen aan de geldigheid voor de arts (1 jaar);

 de therapeutische relaties te verbreden naar de hele groepspraktijk;

 de verzekeringsinstellingen een interne ‘search’ te laten uitvoeren om alle onterecht niet uitbetaalde eGMD’s te achterhalen en uit te betalen (vanaf 2016).

AADM stelt als definitieve oplossing voor:

 de automatische verlenging van het eGMD: de enige sluitende oplossing om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden is de automatische verlenging van het GMD. Dat is de enige oplossing die de artsen absolute zekerheid geeft over de correctheid van uitbetalingen in het eGMD.

Beurs was succes

De combinatie van standhouders, lezingen en praktijkgerichte workshops stemde menige bezoeker tevreden en ook voorzitter Roel Van Giel was in de wolken. Het mooie weer verhinderde niet dat er een mer dan behoorlijke opkomst was, stelde ook directeur Christophe Dekoninck tot zijn tevredenheid vast. De volgende editie staat al gepland voor oktober 2020.

Tijdens de Huisartsenconferentie reikte Roel Van Giel de Carrière-award van Domus Medica uit aan dr. Ri De Ridder omdat hij “als ex-directeur-generaal van het Riziv een onmiskenbare stempel drukte op de huisartsgeneeskunde.”

Er volgde nog een laudatio voor de voormalige directeur-generaal van het Riziv door Van Giels voorgangster, dr. Maaike Van Overloop.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.