Internet: hoe weet u of u gehackt bent?

Werden uw e-mailaccount of uw paswoord gehackt zonder dat u het weet? Dat kunt u makkelijk en gratis controleren via de internetsite van Australiër Troy Hunt, een expert in de digitale veiligheid.

Persoonlijke gegevens zijn waardevol voor hackers die er niet voor terugdeinzen om gebruik te maken van zwakke punten in de beveiliging van een site om beslag te leggen op die gegevens. Medische data van artsen zijn nog waardevoller voor hackers. En dan hebben we het nog niet eens over uw verantwoordelijkheid wanneer de dossiers van uw patiënten op het internet komen te staan...

Meestal verwittigt een slachtoffer van de site zijn leden via mail, maar die mail kan verloren geraken in een massa van mails of behandeld worden als spam.

"Have i been pwned?" is de eerste vraag die gesteld wordt op de site. Er zijn twee mogelijke reacties. In het eerste geval is er geen probleem. Als uw adres niet op "Have I Been Pwned?" staat, dan is dat een goed teken. U krijgt een groen scherm te zien. Dat wilt zeggen dat volgens de site uw adres niet gehackt werd. Maar het is niet omdat u volgens deze site geen slachtoffer bent van hackers u er van uit kunt gaan dat dat 100% zeker is. Het beste wat u kunt doen is af en toe van paswoord veranderen.

In het tweede geval is er wél een probleem en kleurt uw scherm rood omdat uw mailadres in de databank van "Have I Been Pwned?" zit. De sites die niet in staat waren om u te beschermen worden dan lager vermeld.

Goed om weten is dat de site het werk is van een onafhankelijke, betrouwbare informaticus, met name de Australiër Troy Hunt. Hij is geen onbekende, maar wel een erkende expert op het vlak van veiligheid. Daarvoor kreeg hij erkenning  van Microsoft als ‘Microsoft Most Valuable Professional (MVP) in Developer Security’.

> Test hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.