Drie keer op de vier wordt derdebetaler elektronisch gefactureerd

In de zomer van 2016 was e-facturatie goed voor 32% van derdebetaler huisartsgeneeskunde. Tegen eind 2017 steeg dat tot 67,6% en volgens de recentste NIC-cijfers (Q3 2018), halen we nu 74%.

Het aantal verschillende huisartsen dat eFac gebruikte, steeg eind 2016 naar bijna 4.400.

Sindsdien is dit cijfer gestaag toegenomen tot 6.971 eind september 2018.

Het NIC (Nationaal Intermutualistisch Comité) merkt wel dat het plafond in zicht is: “Het aantal papieren facturen daalt niet echt meer. “Misschien door de pannes en/of het labiele van sommige e-services waardoor wantrouwen ontstond. Nochtans zou eFac naar behoren werken omdat het een asynchroon systeem is: de huisarts is niet gebonden aan een onmiddellijke reactie terwijl hij tegenover zijn patiënt zit. De uitgestelde uitgave van een factuur als de service tijdelijk niet beschikbaar is, legt geen hypotheek op het consult.

Toch denken de ziekenfondsen aan een (her)sensibiliseringscampagne voor de huisartsen en misschien ook voor de tarificatiediensten die nog met papier werken.

> Lees ook: 93,3% van de huisartsen respecteert verplichte derdebetaler. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.