Nieuwe brochure ‘Een veilige dokterspraktijk’ beschikbaar

De FOD Binnenlandse Zaken heeft zopas de brochure ‘Een veilige dokterspraktijk’ gepubliceerd op de website besafe.be. Ze kwam tot stand in samenwerking met Domus Medica, PRaag (Patrik Roelandt anti-agressie groep), de Orde der Artsen en diverse Franstalige artsenverenigingen. Een kleine greep uit het grote aantal aanbevelingen.

De brochure telt 25 pagina’s. Als opener worden de belangrijkste oorzaken van agressie opgesomd: vertraging in de raadpleging en weigering van een attest of voorschrift staan op kop. Vervolgens krijgt de arts aanbevelingen om agressie te vermijden: begrip en empathie zijn nodig, maar ook duidelijkheid rond bijvoorbeeld het voorschrijven van attesten. De arts moet de ‘moeilijke karakters’ onder zijn patiënten leren herkennen.

En wat als het toch uit de hand loopt? Laat u niet verleiden tot het spiegelspel, zegt de brochure. Met andere woorden: vermijd om even hard te schreeuwen als de patiënt.

Na de persoon van de arts en de patiënt is de praktijkinrichting aan de beurt. Hier gaat het niet alleen over camera’s en sloten, maar ook over eenvoudiger maatregelen, zoals het duidelijk aangeven van de honoraria in de wachtzaal. Raadpleging op afspraak biedt extra bescherming.

“Een criminaliteitsstudie heeft aangetoond dat inbrekers zich meestal bij een derde persoon informeren over hun potentiële slachtoffers. Wees dus voorzichtig met de informatie die u geeft over de genomen veiligheidsmaatregelen of de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen”, maant de brochure aan. En ten slotte nog een financiële incentive: “Voor de investeringen die u uitvoert met het oog op de beveiliging van uw beroepslokalen, kunt u bovenop een gewone afschrijving, een aanvullende aftrek genieten van 20,5 %, “investeringsaftrek” genoemd. Lees zelf veel meer op besafe.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.