Overleg De Block-Jambon over veiligheid: binnenkort een forum

Vorige week hielden minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een overleg over de veiligheid van artsen en andere zorgverstrekkers. Dat mondde uit in enkele ideeën die nog verder moeten worden uitgewerkt, bijvoorbeeld een ‘forum’ om ideeën en pistes te spuien. Opnieuw op het programma: de alarmknop op de gsm van artsen om een noodoproep naar de politie te kunnen doen.

De twee ministers zijn zich ten zeerste bewust van de problematiek en de impact op het welzijn en de motivatie van zorgverstrekkers”, bevestigt de woordvoerder van de minister van Volksgezondheid, er nog aan toevoegend dat het probleem “zich niet beperkt tot huisartsen”. Men kan zich goed voorstellen dat agressie van de patiënten, zelfs fysiek geweld, ook andere zorgverstrekkers kan treffen. Dit gezegd zijnde, is het moeilijk te ontkennen dat op een schaal van blootstelling aan het risico de huisartsenwachtdienst – in de late uurtjes met de verplichting zich te begeven naar onbekende of beruchte plaatsen  – helemaal bovenaan staat. De kringen van de regio rond Luik – waar zich begin februari een zoveelste geval van agressie voordeed tegen een huisarts die terugkeerde van een huisbezoek tijdens de wachtdienst – stemden massaal in met een voorstel om de verplichte verplaatsing na 22 uur af te schaffen. Bovendien eisen ze de subsidies voor de huisartsenwachtposten op die Maggie De Block bevroor. De huisartsenwachtposten zijn immers een hulpmiddel om de prestaties te beveiligen.

Veiligheid is een “zeer complexe problematiek waarvoor er spijtig genoeg geen makkelijke oplossing bestaat”, geeft het kabinet van Maggie De Block nog aan. Het kabinet signaleert dat de twee ministers “van plan zijn overleg te plegen met de sector om nuttige ideeën te ontdekken”. Daarom willen ze een forum organiseren waarop Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en de medische sector informatie, bedenkingen en mogelijke pistes in verband met deze problematiek kunnen uitwisselen. Het kabinet stelt nog dat het de komende weken zal onderzoeken hoe dit forum kan worden georganiseerd.

Ondertussen verwacht Binnenlandse Zaken “veel van de applicatie die men aan het ontwikkelen is: een eenvoudige klik op de smartphone biedt de zorgverstrekker de mogelijkheid de politie of de hulpdiensten te verwittigen”.

De overheid merkt tevens op dat er momenteel een probleem is inzake aangifte van de feiten. Die aangiftes zouden behulpzaam kunnen zijn bij het uitwerken van een preventiepolitiek. “Er worden weinig incidenten geregistreerd. We hebben nood aan een betere registratie (met, uiteraard, de hulp van de zorgverstrekkers) om een beter zicht op de situatie te krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.