Overheid investeert in betere opvang van geïnterneerden

Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) Sint-Kamillus in Bierbeek werkt aan een project voor de opvang van 30 geïnterneerde patiënten. Het gaat om mensen bij wie een behandeling met het oog op herintegratie in de maatschappij niet meer mogelijk is. Voor deze groep bestonden er nog geen aangepaste zorgstructuren. De ministers van Volksgezondheid en Justitie hebben de handen in elkaar geslagen.

Ongeveer een vierde van de Belgische geïnterneerden (zowat 1.100 personen) verblijft vandaag in een gevangenis, waar ze geen zorg op maat kunnen genieten. Verschillende projecten zijn aan de gang om de situatie te verbeteren. Het project van Sint-Kamillus richt zich op personen bij wie herintegratie in de maatschappij niet meer in het vooruitzicht kan worden gesteld. We spreken dus over langdurige opvang.

De nieuwe afdeling zal 30 bedden omvatten. Het gaat om een gesloten afdeling die echter binnen haar muren heel wat leef- en bewegingsruimte biedt aan de bewoners. UPC Sint-Kamillus trekt zo’n 206.300 euro uit voor de infrastructuurwerken. Het ministerie van Justitie telt 370.000 euro voor de beveiligingswerken neer. Volksgezondheid springt jaarlijks met 700.000 euro bij voor extra personeel, zoals verpleegkundigen. Daarnaast betaalt Volksgezondheid per jaar 3,5 miljoen euro, wat overeenkomt met de basiszorg voor 30 psychiatrische patiënten in een ziekenhuis.

De overheid beantwoordt hiermee aan een urgentie. “De gebrekkige tot afwezige zorgverlening aan geïnterneerde personen die in een gevangenis verblijven, gaf intussen aanleiding tot 14 arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, geeft minister van Justitie Koen Geens aan.

Voor geïnterneerden bij wie resocialisatie niet meer aan de orde is, bestonden er nog geen structuren voor zorg op maat”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Als alles loopt zoals verwacht, kunnen de eerste personen vóór de zomer van 2016 worden opgenomen. Een gelijkaardige voorziening zal ook in Wallonië gerealiseerd worden.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.