Opleiding tot gatekeeper van psychisch welzijn van start

Een arts die goed in zijn vel zit, komt ook de gezondheid van zijn patiënten ten goede.” Dat is in een notendop de filosofie achter het project van de ‘gatekeepers’, die binnen hun huisartsenkring een luisterend oor zullen bieden aan collega’s die het wat moeilijker hebben.

 

Doctors4Doctors organiseert dit najaar in samenwerking met Domus Medica en de Koning Boudewijnstichting voor het eerst een opleiding tot gatekeeper. Doctors4Doctors is een discreet aansprekingspunt voor artsen – en hun familie – die met een hulpvraag zitten.

Vaak krijgen we noodkreten van collega’s te horen. ‘Als er niets verandert, dan stop ik ermee’, luidt het dan vaak”, zegt dr. Eric Boydens, medestichter van Doctors4Doctors. “Ondertussen is het voor iedereen duidelijk dat niet alleen ‘gewone mensen’ stress krijgen, maar dat ook (huis)artsen ermee te kampen hebben.”

 

Drempelverlagend

Dat de nood reëel is, is algemeen geweten. Toch is het voor huisartsen vaak moeilijk om de eerste stap in de richting van hulpverlening te zetten. Bij Doctors4Doctors moest men vaststellen dat zelfs een anoniem e-mailadres (info@doctors4doctors.be) voor veel artsen toch nog een te hoge drempel is. Daarom ging het project van de gatekeepers van start.

Het is de bedoeling dat er in elke huisartsenkring twee huisartsen zijn die door hun collega’s aangesproken kunnen worden wanneer zij daar de nood toe voelen. Indien nodig verwijst de gatekeeper door naar een specialist uit het netwerk van Doctors4Doctors: een psychiater, een psycholoog, een arts met een specifieke deskundigheid ter zake of een coach. Het is geenszins de bedoeling dat de gatekeeper zelf een therapeutische band opbouwt met de huisarts.

Op zaterdag 12 september organiseert Doctors4Doctors samen met Domus Medica en de Koning Boudewijnstichting een eerste opleidingsdag voor gatekeepers. “De samenwerking met Domus Medica is logisch omdat we via de kringen willen werken”, meent dr. Annelies Van Linden, bestuurslid van Doctors4Doctors. “De rol van de kringen wordt steeds groter en daar spelen we op in.

 

Drie hoofdthema’s

Tijdens de opleidingsdag focust men op drie grote topics. “Een vraag waar we een antwoord proberen op te geven, is wat een huisarts tegenhoudt om hulp te zoeken wanneer dat nodig is”, zegt Annelies Van Linden. “Een tweede luik zou vervat kunnen worden onder de noemer: ‘niet oordelend luisteren’. Ten slotte willen we de gatekeepers laten kennismaken met een aantal hulpbronnen die ze hun collega’s kunnen aanbieden. Dit is ook belangrijk voor henzelf. De gatekeepers moeten de taak immers kunnen blijven waarmaken.”

 

Inschrijven voor de opleidingsdag van 12 september kan nog tot en met 30 juni. Het inschrijvingsformulier, alsook de timing, locatie en het gedetailleerde programma vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.