Nakend euthanasieproces: verdediging vermoedt politiek-religieuze maneuvers

Advocaat Walter Van Steenbrugge vreest dat het nakende assisenproces van de drie Oost-Vlaamse artsen die zich moeten verantwoorden voor vergiftiging wegens het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie, "een politiek-religieus proces is om euthanasie terug op agenda te plaatsen". Het openbaar ministerie ontkent.

Van Steenbrugge kondigde aan dat hij René Stockman, de overste van de Broeders van Liefde, wil oproepen als getuige. "De schade voor mijn cliënt door dit proces is immens, zelfs als hij hier vrijgesproken zal worden. Hoe kon het dat het openbaar ministerie een bocht van 180 graden gemaakt heeft? (Het openbaar ministerie vroeg eerst de buitenvervolgingstelling in de zaak, red.) Dat is cruciaal voor ons."

"Showproces"

"Onze cliënt heeft van een bevriende arts gehoord dat Stockman aan de basis ligt van de ommezwaai zeven jaar na de feiten. We vragen dat hij onder ede wordt gehoord over de mogelijke beïnvloeding van het openbaar ministerie. De jury zal anders met grote vragen zitten", zei de advocaat van een van de artsen, die van een "showproces" sprak.

"Van de pot gerukt"

Het openbaar ministerie verzet zich tegen de getuige. "De bewering dat Stockman aan de basis van de gewijzigde houding zou liggen, is compleet van de pot gerukt", zei aanklager Francis Clarysse. Advocaat Fernand Keuleneer, die optreedt voor de familie van het slachtoffer, had geen bezwaar. "Misschien kunnen we ook de paus op de lijst zetten? Als meester Van Steenbrugge zijn complottheorie wil lanceren en de jury wil verwarren, laat gerust Stockman komen om dat te verhinderen." Keuleneer was ook de advocaat van kardinaal Danneels in de operatie Kelk.

> Lees ook: euthanasie voor assisen: uitzonderlijke maatregelen voor drie artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.