“Belaagde de veroordeelde ‘Gentse Prof met de losse handjes’ ook mij?”

Dat vraagt dr. C.D. zich af in een brief aan onze redactie. De affaire is voor haar na jaren van stilzwijgen de aanleiding om meer klaarheid te vragen: waarom wordt de identiteit van de professor in kwestie niet vrijgegeven. Kwestie van recidive te vermijden.

“Ik weet niet over welke professor dit gaat. Misschien mogen er ook eens namen vernoemd worden”, steekt de dokter van wal. “Ikzelf werd ook ‘slachtoffer’ van een Prof in de jaren 90. Je moest als assistent naar zijn bureau komen om verslag uit te brengen van de patiënten. Je geraakte niet buiten of hij had je billen of borsten vastgehad. Hij kon je daarbij in een hoekje drummen zodat je niet meer wegkon.”

‘Niet poeslief genoeg’

De professor in kwestie maakte nog meer misbruik van zijn machtspositie door haar carrière te beïnvloeden: “Op een bepaald moment blokkeerde hij me om verder te specialiseren met de melding: ‘U bent niet poeslief genoeg, er zijn klachten over uw gedrag. De hele faculteit wist wat er aan de hand was want hij had een bijnaam: ‘ de loezentaster’. Ik heb met steun van sommige professoren van de dienst verder kunnen specialiseren in een andere ziekenhuis buiten de universiteit.”

Destijds ondernam de directie van het UZ nooit iets tegen deze wanpraktijken, weet ze. Dat veranderde gelukkig enkele jaren later toen een nieuwe directie aantrad.

“Toen werd ik ontboden bij de hoofdarts om mijn verhaal te doen.”

Het neemt niet weg dat de bewuste Prof met de losse handjes de rest van haar carrière boycotte “want bij elke sollicitatie in een ziekenhuis moest ik uitleggen waarom ik halverwege mijn opleiding van opleidingscentrum was veranderd. Wanneer ze een telefoontje deden naar de Prof. om meer uitleg zei die dat ze met mij niet in zee moesten gaan vanwege mijn onmogelijk karakter.”

“Achteraf werd me dat meegedeeld door een collega. Ik heb nooit klacht neergelegd omdat het ging om handtastelijkheden en omdat ik het emotioneel niet allemaal weer opnieuw wilde beleven. Bovendien was het het woord van een Prof. met veel macht tegen het mijne.

Ik vraag me nu toch af of het om dezelfde Prof. gaat of niet.”

Enig speurwerk van de redactie leverde als resultaat op dat het om twee verschillende personen gaat. De verdachte over wie sprake in de brief is een bekende opinieleider. Tot vorig jaar was hij nog aan de slag als spreker op een gerenommeerd congres.

Lees ook: ex-diensthoofd-uz-gent-geldboete-voor-ongewenst-seksueel-gedrag-op-het-werk

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.