Kom op tegen Kanker lijst zorgapps op

Er zijn duizenden en duizenden apps voor smartphones die beweren de gezondheid van de patiënt te verbeteren. Veel van die apps zijn gratis of niet duur, toegankelijk en leuk. Maar welke apps kunnen echt nuttig en relevant zijn? 

Kom op tegen Kanker heeft voor het eerst in België een databank gemaakt van Nederlandstalige (en ook enkele anderstalige) apps die uw zorg en gezondheid kunnen ondersteunen. 

De apps zijn geschikt voor mensen met of na kanker en hun naasten, maar ook voor andere (chronisch) zieken. Ze kunnen vooral het emotioneel en sociaal welzijn van gebruikers verbeteren. Medische apps (bijvoorbeeld om uw medische behandeling op te volgen) en preventie-apps vindt u hier niet. Voor medische apps met een therapeutische of diagnostische functie verwijzen we graag naar Mobile Health Belgium van de overheid.

Lang niet alle zorgapps zitten in de databank: apps die op basis van enkele kwaliteitscriteria een hele lage score krijgen, zitten niet in de lijst.

Wie selecteert de apps?

De databank van apps is een initiatief van Kom op tegen Kanker. Een adviesgroep van patiënten en zorgverleners selecteerde apps die mensen met kanker (en breder: mensen met een ziekte) kunnen helpen bij hun emotioneel en sociaal welzijn. De adviesgroep bekijkt geregeld nieuwe apps en updates van de apps in de huidige databank.

Een greep uit het aanbod:

Untire, een zelfmanagementprogramma om met kankervermoeidheid om te gaan. De app biedt elke dag activiteiten aan over thema’s zoals zorgen, angsten, vermoeidheid, slaap en grenzen, zoals bijv. stressreductie-oefeningen, schrijf- en reflectieopdrachten om (beter) te leren omgaan met energie.
AyaMatch, een app voor jongvolwassenen waarmee ze hun ziekte op een luchtige manier bespreekbaar kunnen maken bij hun omgeving. Omdat het soms moeilijk is om luchtig contact te onderhouden over iets zwaars als kanker. Of omdat het lastig kan zijn om uw omgeving te laten weten waar ze u  wel of juist niet mee helpen. 'Laat maar weten of ik iets voor je kan doen' wordt concreet.
Cubigo, een organisatie-app die ouderen of zieken kan helpen om langer zelfstandig en comfortabel thuis te blijven wonen. De app is ook een goede ondersteuning voor wie als mantelzorger voor een naaste zorgt. Persoonlijke informatie wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden. De app won al verschillende prijzen.

> Bekijk alle apps hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.