Helft van de Belgen heeft geen benul van gezondheidsongelijkheden

“We hebben tot nog toe de zorg op een reactieve manier aangepakt”, zei Maggie De Block op een symposium dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) maandag organiseerden. "Als we naar een proactieve zorg willen, moeten we gezondheidsdoelstellingen vastleggen", aldus de minister. MLOZ is alvast gaan polsen wat de Belgen op dat vlak wensen.

Gezondheidsdoelstellingen zijn meetbare en algemeen aanvaarde doelstellingen die men in een welbepaalde tijdspanne wil halen om gezondheidswinst op bevolkingsniveau te realiseren. Concreet kan dat bijvoorbeeld betekenen dat men beoogt het aantal rokers tegen het jaar x met een percentage y te laten dalen.

Via het regeerakkoord van 2014 heeft de huidige regering er zich toe verbonden om een aantal concrete gezondheidsdoelstellingen te integreren in het beleid. Daarbij werden twee hoofddoelen naar voren geschoven: enerzijds het verkleinen van de gezondheidskloof, anderzijds het opdrijven van het aantal gezonde levensjaren. “Daarop heb ik de laatste jaren ingezet”, zegt de minister. “En dat zal ik in de volgende jaren blijven doen.” Ze verwijst naar diverse maatregelen, zoals de verplichte regeling derde-betaler en de pilootprojecten voor geïntegreerde zorg.

In de peiling die MLOZ heeft uitgevoerd naar de gezondheidsdoelstellingen die onze bevolking voor ogen heeft, werd voorafgaand gekeken naar de perceptie van het gezondheids- en zorglandschap. Daaruit kwam minstens één opmerkelijke vaststelling naar voren: 54% van de respondenten denkt dat niet alle Belgen op dezelfde manier worden behandeld op gezondheidsvlak. Dat betekent dat 46% er gerust in is dat er op dat vlak wel rechtvaardigheid heerst. Bijna de helft is dus niet op de hoogte van de realiteit vervat in de eerste gezondheidsdoelstelling die minister De Block aanhaalde.

De perceptie is lang niet dezelfde in de verschillende regio’s van het land. Gezondheidsongelijkheden worden opgemerkt door 35% van de Vlamingen, 60% van de Walen en 66% van de Brusselaars.

En wat hebben de respondenten precies gezegd over de gezondheidsdoelstellingen? Dat leest u in onze volgende krant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.