"Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid" (Kris Gaublomme)

Kris Gaublomme, de arts die woensdag in VTM NIEUWS het nut van vaccineren tegen mazelen in twijfel trok, is geschrokken van de reacties op zijn uitspraken. Volgens de arts vormen zijn uitspraken geen gevaar. "Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid", stelt Gaublomme.

Gaublomme beweerde dat het inenten tegen de ziekte de immuniteit verlaagt en zelfs kan leiden tot astma, autisme en gedragsstoornissen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde fors op de uitspraken van de Limburgse arts. N-VA'er Louis Ide is van plan bij de Orde der Artsen een klacht in te dienen tegen Gaublomme.

De arts is geschrokken van de reacties op zijn uitspraken. "Het is altijd een gevoelig onderwerp, maar deze reactie had ik niet zien aankomen. Ik kreeg wel reacties in twee richtingen: er wordt heel veel met modder gegooid en het niveau van dreigmails is beneden alle peil, maar ik krijg ook veel steunbetuigingen, omdat er eindelijk iemand is die het durft te zeggen", zegt Gaublomme.

Gaublomme begrijpt de verontwaardiging niet. "Ik heb gevraagd dat ouders geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van vaccinaties. Dat gebeurt momenteel niet en dat vind ik absoluut niet correct", legt Gaublomme uit. "Bovendien is er niets in onze wetgeving voorzien voor als er ooit iets fout gaat. Integendeel, als mensen nadien een reactie ondervinden, wordt onder de mat geveegd dat het iets met de vaccinatie te maken zou hebben."

De Limburgse arts ontkent stellig dat zijn uitspraken gevaarlijk zijn. "Dat is natuurlijk totaal uit de lucht gegrepen. Ik verplicht niemand om wat dan ook te doen. Er zijn nu ook al mensen die kiezen om geen vaccinaties te doen, om welke reden dan ook. Ofwel omdat ze er slechte ervaringen mee hebben, of omdat ze dezelfde principiële mening delen", stelt Gaublomme.

> Lees ook : Golf van kritiek op VTM dat controversiële huisarts vaccinatie laat afschieten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.