Euthanasieproces - voorzitter wijst René Stockman en Marc Cosyns af als getuigen

Voor het assisenproces van de drie Oost-Vlaamse artsen die zich moeten verantwoorden voor vergiftiging wegens het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010, worden 48 getuigen opgeroepen. Dat heeft het Gentse hof van assisen beslist.

De voorzitter wees 21 gevraagde getuigen af omdat ze niet bijdragen tot de waarheidsvinding, onder hen René Stockman, de overste van de Broeders van Liefde, en arts en hoogleraar Marc Cosyns.

Volgens advocaat Walter Van Steenbrugge, die een van de artsen verdedigt, wordt het "een politiek-religieus proces om euthanasie terug op de agenda te plaatsen". Hij kondigde op de preliminaire zitting aan dat hij René Stockman, de overste van de Broeders van Liefde, wou oproepen als getuige. "Hoe kon het dat het openbaar ministerie een bocht van 180 graden gemaakt heeft? (Het openbaar ministerie vroeg eerst de buitenvervolgingstelling in de zaak, nvdr.)."

"Onze cliënt heeft van een bevriende arts gehoord dat Stockman aan de basis ligt van de ommezwaai zeven jaar na de feiten. We vragen dat hij onder ede wordt gehoord over de mogelijke beïnvloeding van het openbaar ministerie. De jury zal anders met grote vragen zitten", zei de advocaat, die van een "showproces" sprak.

Het openbaar ministerie verzet zich tegen de getuige. "De bewering dat Stockman aan de basis van de gewijzigde houding zou liggen, is compleet van de pot gerukt", zei aanklager Francis Clarysse. Assisenvoorzitter Martin Minnaert heeft beslist Stockman niet op te roepen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.