Echo’s uit het zuiden: “Geen behoefte aan dwang” (Guy Delrée)

Guy Delrée, van het Waalse Fag 
(forum van huisartsenkringen) verwijst naar het regeerakkoord (1) waar het principe van de wachtplicht al zit ingebakken.

‘Deelnemen aan de wachtdienst’ betekent niet overal hetzelfde. Sommige huisartsen zijn ingeschreven, maar nemen om diverse redenen niet deel - of alleen als een activiteitspiek dat vereist. “Passieve participatie is dat. In (Franstalig) Brussel zijn er niet genoeg uren voor iedereen. In de gebieden waar ze eerlijk verdeeld zijn over actieve artsen, wordt er al eens informeel gewisseld”, verduidelijkt dr. Delrée, die vreest dat de verplichting deze flexibiliteit tussen collega’s tenietdoet. “Hopelijk zal de federale overheid de kringen het voorrecht niet ontnemen om de wachten te organiseren, en laat ze ruimte voor de lokale realiteit.”

“Als we de wacht relevant, veilig en goed betaald houden, is het zinloos om ons te bestoken met een juridisch arsenaal. Het risico om je erkenning te verliezen moest volstaan. Maar De Block verkiest de stok.”

(1) Het regeerakkoord van de regering Michel zegt op blz. 63: “een wettelijke verplichting zal worden opgelegd om deel te nemen aan de wachtdienst, met de mogelijkheid om af te wijken op basis van leeftijd, familiale omstandigheden en de gezondheidstoestand van de zorgverleners.”

 

Lees ook:

> De Block verplicht wacht. Waarom?

> Verplichte wachtdienst: pro’s en contra’s

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jos DE SMEDT

    13 september 2018

    Door het afschaffen van de regels om de erkenning te behouden door mevrouw De Block, verviel de laatste wettelijke bepaling om aan de wachtdienst deel te nemen. Er is nu enkel een deontologische plicht maar de verschillende provinciale raden interpreteren dit verschillend en hebben quasi geen wapens om de collegae (!) huisartsen te verplichten deel te nemen aan de wacht. De provinciale geneeskundige commissies treden alleen op wanneer er een bevolkingsprobleem is. Dan kunnen ze de artsen opvorderen. Als kringvoorzitter en als voorzitter van de erkenningscommissie kan ik alleen maar toejuichen dat er een regeling komt. Laat ons hopen een goede en toepasbaar... Mevrouw De Block is ook erkend huisarts en neemt ook geen deel aan de wacht. Jos De Smedt