50 jaar SSMG: Annemans  pleit weer voor ‘cappuccinomodel’

Lieven Annemans (gezondheidseconomie UGent) pleitte bij de 50ste verjaardag van de Franstalige huisartsenorganisatie SSMG  onder meer voor een stabilisatie van het zorgsysteem en een vaste inschrijving van alle Belgen in een eerstelijnspraktijk.

Hij moedigde verder samenwerking in netwerken aan met een huisarts-coördinator die niet langer betaald wordt per prestatie. Voor een volle zaal somde professor Annemans de redenen op waarom de toekomst van de gezondheidszorg er somber uit ziet; van de explosieve kosten van nieuwe medische technologie tot en met het fragmenteren van de zorg in silo’s, de overconsumpties en de demografische druk. Toch blijft hij optimistisch. De professor stelt voor gebruik te maken van de efficiëntie, toegang en het herstellend vermogen van het systeem. Zo moet de kostengroei in de gezondheidszorg onder de 2% blijven en moet het zorgaanbod constant geëvalueerd worden op basis van de kosten/doeltreffendheid analyse.

Een versterking van de eerste lijn en een betere taakomschrijving van elke betrokkene “leidt tot minder ziekenhuisopnames, heropnames, vermijdbare chirurgische ingrepen én een sterkere preventie.”

Maar niet meer dan 60 à 65% van de Belgische burgers heeft een GMD. “Ik vind dat de inschrijving bij een huisartsenpraktijk verplicht moet worden”.

Schuimbonus

Qua huisartsenvergoeding suggereert Annemans het ‘cappuccinomodel’, een opeenstapeling van verschillende financiële lagen met eerst een vaste inkomensbasis voor een artsenpraktijk en daar bovenop een forfaitaire betaling voor bepaalde opdrachten of zorgcycli, met als schuimbonus: de betaling per prestatie. En voor chronische patiënten zonder risico op overconsumptie pleit hij voor een minimale eigen bijdrage.

Al die evoluties moeten berusten op een ideaal informaticasysteem met maximale interconnectie. “Het ‘only-onceprincipe van de single input moet de norm zijn en kan misschien dienen voor de organisatie van de financiering.” Maar “de overheid moet eerst en vooral een inspanning leveren voor de privacy van de patiëntengegevens. Iets om te kunnen overschakelen van Big Brother naar soul sister.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.