De Block en 'onterechte' supplementen: "Ziekenfondsen, doe uw job"

Minister De Block hekelde op radio 1 de "truc van de foor" van ziekenhuizen die onterechte supplementen aanrekenen. Dat na de nieuwe CM-gezondheidsbarometer. Maar ze geeft de ziekenfondsen ook een koekje van eigen deeg: "Het is net de taak van de ziekenfondsen zelf om niet-vergoedbare extra's in ziekenhuizen zelf aan te kaarten bij hen."

Maggie De Block verwijst in eerste instantie naar de werkgroep die zich buigt over supplementen in eenpersoonskamers en waar ook de CM deel van uitmaakt. "We hebben ze al lang afgeschaft in alle kamers behalve de eenpersoonskamers. Het komt erop aan om een verdere stijging tegen te gaan."

Volgens De Block zit ook de CM in die werkgroep over de ereloonsupplementen. "Ik nodig hen dus uit om hun voorstellen daar op tafel te leggen en daar een akkoord te vinden. Ik wacht daar al zeer lang op."

Bal terug naar ziekenfondsen

De minister is niet te spreken over de niet-vergoedbare extra's die sommige ziekenhuizen  aanrekenen in meerpersoonskamers. "Dat heeft totaal geen reden van bestaan. Dat is zowat een truc van de foor om mensen extra te laten betalen. Want in een verstrekking binnen de verplichte ziekteverzekering zit alles wat nodig is om een ingreep te kunnen uitvoeren."
Maar De Block speelt de bal wel terug naar de ziekenfondsen. Want omdat die kosten niet vergoed worden door de ziekteverzekering, is het net de taak van de ziekenfondsen zelf om die bij de ziekenhuizen aan te kaarten, zegt ze. "Die cijfers passeren niet op het Riziv, enkel de ziekenfondsen zien die facturen. Zij zitten aan de bron. Wij betalen hen net om daar tegen op te treden, die ziekenhuizen daarop te wijzen en hun patiënten te verdedigen."

Lees ook:
Hitparade supplementen 2018

"Artsen en ziekenhuizen zeer creatief in zoektocht extra inkomsten" (Luc Van Gorp)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.