Transfer gegevens zorg trajecten: kaap van 50% gerond

Eind december stelde het Riziv de deadline voor het transfer van gegevens rond de zorgtrajecten met een maand uit. Halverwege die maand waren de gegevens binnen voor zowat een derde van de 70.000 geregistreerde patiënten. Hebben de huisartsen de eindejaarsfeesten te baat genomen om bij te benen? Het Riziv beschikt momenteel over de gegevens van 55% van de patiënten met een actief zorgtraject.

Het is de tweede keer dat het Riziv een dergelijke collecte houdt. In de herfst ontstond er hierover in het zuiden van het land enige beroering, omdat het Collège de médecine générale aan de alarmbel getrokken had: artsen moesten even wachten met het transfer, tot er voldoende garanties waren dat de gegevens vertrouwelijk zouden worden verwerkt. Het Collège heeft intussen het licht op groen gezet.

Half november hadden 9.573 artsen via Healthdata gegevens ter beschikking gesteld voor 3.100 trajecten, waarvan 900 trajecten chronische nierinsufficiëntie en 2.200 trajecten diabetes. Een maand later werd het handmatige invoersysteem HD4PRC toegankelijk, naast de automatische extractie vanuit het EMD. De teller liep verder af tot één derde van de verwachte resultaten.

Momenteel telt men ongeveer 37.500 transfers voor nierinsufficiëntie en diabetes samen, zo blijkt uit de grafiek van het Riziv dd. 11 januari. De kaap van 50% is dus gerond, aangezien de ziekenfondsen schatten dat 70.000 patiënten betrokken zijn bij een zorgtraject dat aan de vooropgestelde criteria voldoet (actief op 1 oktober 2017 en ten laatste opgestart op 30 september 2016). Dat is dus goed voor 55%.

Nog even voor alle duidelijkheid: het Riziv heeft de deadline met een maand achteruitgeschoven. Artsen hebben dus tijd tot 31 januari.

Legende

CKD: chronische nierinsufficiëntie, automatische extractie uit het EMD
CKD via e-ID: chronische nierinsufficiëntie, handmatig ingevoerd
DM2: diabetes type 2, automatische extractie uit het EMD
DM2 via e-ID: diabetes type 2, handmatig ingevoerd

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.