Burn-out gendergerelateerd? (Congres vrouwelijke artsen)

Op 14 november organiseren de vrouwelijke artsen hun traditionele congres dat steeds bol staat van interessante sprekers. Dit jaar is dat niet anders, met als rode draad de link tussen gender en burn-out.

Alles gaat van start in de vooravond met om 18.30u een inleidend woordje van MWABe-voorzitter Prof. Sevilay Altintas die meteen de knuppel in het hoenderhok gooit met een Amerikaanse studie waarbij vrouwelijke zorgverstrekkers hogere cijfers van burn-out en suïcide blijken te hebben dan hun mannelijke collega’s. Stof voor een debat. Nadien volgt dus het boeiende rijtje sprekers dat werd uitgenodigd. Koen Matton (Noodlijn “Arts in Nood” van de Orde) geeft duiding bij het initiatief en haalt sprekende voorbeelden aan van binnengelopen oproepen op het noodnummer 0800 23460. Huisarts Myrjam Cramm, intake-arts voor D4D, stoffeert het debat verder met eigen cijfers over burn-out bij artsen en met als invalshoek: "Zeg niet te gauw: 't is weer een vrouw?" Daarop pikt haar collega Eric Boydens, mede-oprichter en bezieler van D4D, in. 
Ook Domus Medica is van de partij met een initiatief van de huisartsenvereniging, de co-artsen, voorgesteld door dr. Sarah Verherstraeten.

Verder mogen ook de ziekenhuis- en verzekeringswereld niet ontbreken, resp. in de persoon van dr. Ilke Montag, Imelda Bonheiden - dit jaar nog te gast op het congres Memho van De Specialist - en Bert Hens, juridische dienst Acerta.
“Kwaliteit van zorg én van de zorgverstrekkers ! 
Klap op de vuurpijl wordt dan het debat om 20u35 met als panel Prof dr Lode Goderis, Arbeidsgeneeskunde KUL en dr. Chris Monten, M.D.Radiation Oncologist UZ Gent, gewezen voorzitter vereniging specialisten in opleiding (VSOA). Moderator Guy Tegenbos (senior writer De Standaard) leidt alles in goede banen en Prof. dr Altintas zorgt voor het slotwoord dqt in het teken staat van 30 jaar MWABe.
We werpen ook al een blik vooruit op het symposium van het jaar nadien (30/11/2019) met als thema: Gender related perception of Pathology terwijl ook dr Alexandra Boogers haar opwachting maakt als president elect.

Plaats van afspraak: zaal Brabo, ZNA Middelheim Antwerpen

Meer info weldra ook op www.mwab.be

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.