AZ Sint-Maarten in Mechelen verhuist naar nieuwbouw

De gloednieuwe campus van AZ Sint-Maarten in Mechelen is vanaf nu officieel in gebruik. De eerste patiënten werden met ziekenwagens van de oude campus Zwartzustersvest naar de nieuwbouw aan de R6 verhuisd. Woensdag volgen de patiënten van campus Rooienberg in Duffel, donderdag verhuist campus Leopoldstraat.

Zo'n 300 tot 330 patiënten worden maandag en de komende dagen verhuisd naar de nieuwe campus van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. De verhuis is een complexe operatie die de afgelopen maanden nauwgezet werd voorbereid en ingeoefend. "Zo'n 135 Rode Kruis-vrijilligers helpen bij het vervoeren van de patiënten, die één voor één vervoerd worden", zegt Jan Ennekens, algemeen directeur. "Er worden 20 ziekenwagens ing ezet en een zevental ziekenwagens voor rolstoelgebruikers. De politie zorgt voor een veilige verkeersafhandeling. Tot nu toe verloopt alles conform onze planning."

Volgens die planning moeten er maandag 153 patiënten verhuizen van campus Zwartzustersvest. Die zal daarna volledig leeg staan en worden omgevormd tot woonzorgcentrum. De twee andere campussen, Rooienberg in Duffel en Leopoldstraat Mechelen, waar ook een spoedgevallendienst is, verhuizen woensdag en donderdag. "De spoeddienst wordt woensdagochtend om 7 uur overgeheveld, vanaf dan sluiten de andere en opent de spoed op de nieuwe campus", zegt directeur planning en ontwikkeling Nico Garmyn. Een grote geveldoek aan de oude campussen moet patiënten duidelijk maken dat ze daar niet meer terecht kunnen."

De overbrenging van de patiënten is de laatste fase van de volledige verhuizing. "De ondersteunende diensten zijn al vanaf juli geleidelijk aan beginnen verhuizen, de patiënten die hier arriveren, komen dus terecht in een volledig operationeel ziekenhuis", zegt Garmyn. "Vanaf donderdagavond is er geen enkele activiteit meer op de oude campussen."

Track&trace

De patiënten worden tijdens de verhuizing begeleid door een track&trace-systeem waarbij ook meteen hun volledige administratie wordt getransfereerd. Voor vertrek in de oude gebouwen en bij aankomst in de nieuwbouw worden ze telkens grondig medisch gecheckt om te kijken of de verplaatsing geen gevolgen heeft op medisch vlak.

AZ Sint-Maarten heeft gemiddeld zo'n 50.000 opnames per jaar, wat neerkomt op 200 per dag, weekends niet inbegrepen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.