"Absoluut verbod op artsenreclame kan niet"

Artikel 37 van het pas verschenen Compendium bij de Code deontologie gaat in op de mogelijkheid tot reclame. De arts mag zijn activiteit kenbaar maken aan het publiek. Maar hoe? Dat is onduidelijk, meent onderzoekster Coralie Herijgers (Ahlec) die hierover en over andere passages in het Compendium een uiteenzetting gaf op een studiedag.

Artikel 37 van het Compendium gaat in op de mogelijkheid tot reclame. De arts mag zijn activiteit kenbaar maken aan het publiek. Maar hoe? Dat is onduidelijk. Het Compendium zegt dat informatie of congressen met commerciële doelen verboden zijn. Daar lijkt de Orde iets te ver te gaan. Volgens recente wetgeving mag praktijkinfo kenbaar worden gemaakt, maar is ronselen van patiënten verboden: mag er dan nog zekere werving van info uitgaan? De scheidingslijn blijft moeilijk.

Maar recent werd bijvoorbeeld in Frankrijk door de raad van state  een absoluut reclameverbod vernietigd. Een absoluut verbod is niet in overeenstemming met de mededingingsregels. Wat wel kan, is vorm en inhoud beperken. Kenmerkend voor reclame is evenwel een promoverend of bevorderend doel”, zegt Herijgers. Als we die functie verbieden, verbieden we reclame zelf.

'Artsen hebben Samaritaans gen'

Op de studiedag toonde ondervoorzitter van de Orde Michel Deneyer zich tevreden over het feit dat de nieuwe Code goed onthaald is ‘omdat we bottom-up werkten’. Wat is een goede arts? Hij verwees naar de definitie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: een goede arts is (v)aardig. En: “We hebben allemaal een Samaritaans gen”.

De dood van huisarts Patrik Roelandt bezorgde het imago van de arts-patiëntrelatie een fikse deuk, maar intussen is een belangrijke evolutie ingezet: naar betaalbare zorg en respect, maar voor sommigen ook met oog voor geneeskunde in de eigen taal van de patiënt, meent hij. Ruis op de arts-patiëntrelatie bestaat uiteraard nog, en dokter Deneyer eindigde met een waarschuwing: de populairste klacht van patiënten heeft te maken met welwillendheidsattesten: let op daarmee!

> Lees ook: "Compendium niet duidelijk genoeg over ereloon"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.