AADM: "Nood aan nieuw systeem conventies met toekomst ggz centraal"

AADM geeft aan dat we een nieuw conventiesysteem nodig hebben voor de begrotingsopmaak. "Daarbij moet de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg de basis vormen. Een greep uit praktische lessen die we kunnen trekken uit de coronacrisis: praktijkassistentie, opwaardering gmd, huisarts als poortwachter spoed door echelonnering...

Blikvanger is zeker dat AADM naar een nieuw systeem van conventies wil in het licht van de begrotingsopmaak. "Daarbij zijn de conclusies van living tomorrow over de toekomst van de gzz de basis, er is dringend nood aan de  publicatie van het rapport.

Roel Van Giel zet de volgende lessen, geleerd uit de coronacrisis, op een rijtje:

  • Nood aan praktijkassistentie
  •  Evolutie gemengd finacieringssysteem door opwaardering GMD
  •  Behoud teleconsultatie
  •  Husiarts als poortwachter door gesloten spoed en echellonering
  •  Afschaffen verbod derde betaler
  •  Ondersteuning in realisatie project KAFKA jong domus

AADM eist verder dat de afgesproken hervorming van de accreditering eindelijk wordt uitgevoerd en dat hoofdstuk IV wordt hertimmerd. Voor wie dat wil, moeten er investeringen komen in de wachtposten/week en weekend.

Speciaal voor de kindzorg denkt AADM aan een zorgtraject kind om de samenwerking tussen husiarts en kinderarts te verbeteren.

Al deze verzuchtingen plaatst AADM wel tussen grote haakjes in die zin dat "we enkel kunnen vaststellen dat het zeer onduidelijke en onzekere financiële tijden zijn. Een regering zonder meerderheid en beperkte bevoegdheid, een covid-crisis waar het einde nog niet van in zicht is, sinterklaaslijstjes van meer dan 1 miljard euro, een economie die 3 maanden volledig plat heeft gelegen,…“

Enige zin voor realisme is dus onvermijdelijk.

Lees ook: Nood aan nieuw systeem conventies met toekomst ggz centraal 

> Lees ook: Voor en na corona: welke lessen trekt de Bvas?

> Naar 30 euro voor raadpleging, 45 voor huisbezoek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.