24.000 handtekeningen voor muco-screening

N-VA vindt dat Vlaams gezondheidsminister Vandeurzen (CD&V) niet langer mag wachten met een screening op mucoviscidose bij pasgeborenen. Dat zei Vlaams parlementslid Caroline Croo bij de overhandiging van een petitie van de Mucovereniging dinsdag aan Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. De minister heeft oren naar de verzuchtingen.

Begin oktober stond de teller voor de petitie van de Mucovereniging al op 24.000 handtekeningen. In de petitie dringt de organisatie aan op de invoering van neonatale screening op mucoviscidose. België is één van de weinige West-Europese landen waar muco nog niet van bij de geboorte wordt opgespoord. Neonatale screening maakt dat kinderen met muco onmiddellijk toegang krijgen tot kwaliteitszorg van gespecialiseerde ziekenhuizen.

N-VA-politica Caroline Croo steunt de petitie. Ze maant minister Vandeurzen aan tot actie. "Ondanks een brede consensus over de noodzaak en de haalbaarheid van deze screening blijft de minister aarzelen om die test ook in Vlaanderen in te voeren. Kan niet", aldus Croo. Zelf wil ze de zaak graag in een "stroomversnelling" brengen via het parlement, alvast met een hoorzitting over de kwestie.

Croo wijst op de voordelen van een screening. "Gescreende kinderen bij wie muco vastgesteld is, maken minder intensief gebruik van aerosoltherapie en intraveneuze antibiotica. De kans op een ziekenhuisopname is bovendien 2 tot 3 keer kleiner bij patiënten die wel een neonatale screening op muco kregen". Het N-VA-parlementslid hamert op het belang van preventie: "We moeten durven investeren in het vroeger opsporen van erfelijke ziekten, zeker als die ook kostenefficiënt zijn. Nog veel belangrijker is uiteraard een betere levenskwaliteit voor de getroffen personen."

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil mucoviscidose toevoegen aan de lijst met ziekten waarop baby's gescreend worden. Dat laat hij dinsdag weten. De minister geeft daarmee gehoor aan een vraag van de Mucovereniging.

De Mucovereniging heeft dinsdag in het Vlaams parlement een petitie overhandigd. Daarin wordt gevraagd om de invoering van een screening, die het mogelijk moeten maken om mucoviscidose al bij pasgeborenen op te sporen. De petitie is door meer dan 24.000 mensen ondertekend. "We willen dat het thema op de politieke agenda wordt gezet", zegt Ken De Marie van de Mucovereniging. "België is een van de weinige West-Europese landen waar die screening nog niet is ingevoerd."

Daarnaast dringt ook Vlaams parlementslid Caroline Croo (N-VA) dinsdag aan op zo'n neonatale screening.

Vandeurzen mikt op screening tegen 2019

Vlaams minister Jo Vandeurzen heeft oren naar de vraag. Hij wil mucoviscidose nog voor het eind van deze legislatuur (2019) toevoegen aan lijst van te screenen ziekten bij baby's. De screening wordt dan meegenomen bij de hielprik die baby's 72 tot 96 uur na de geboorte ondergaan. De gemeenschappen en de federale overheid overlegden al over het thema. Dat leidde vorige maand nog tot de oprichting van een werkgroep die onderzoekt voor welke aandoeningen neonatale screening is aangewezen. "De screening voor muco vormt hierbij een prioriteit", klinkt het.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.