Berkenpollenseizoen officieel gestart

Het berkenpollenseizoen is officieel gestart. Door de zachte maanden februari en maart staan berkenbomen iets eerder dan gewoonlijk in bloei. Sciensano volgt met AirAllergy, het nationaal aerobiologische meetnet, de verschillende pollenseizoenen op de voet.

Doorgaans start het berkenseizoen pas begin april, maar dit jaar is de situatie anders. Afgelopen dinsdag werden in Brussel 104 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. "We verwachten dat de dagelijkse concentraties de komende dagen verder zullen oplopen, zeker in het geval van optimale weersomstandigheden", zegt wetenschappelijk medewerker Astha Tiwari. "Wanneer de kritische drempel van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiënten symptomen ontwikkelen."

Minstens een op de tien Belgen kampt dan ook met een allergie voor stuifmeel van de berk. Maar door verschillende milieuveranderingen, zoals luchtvervuiling en de opwarming van de aarde, krijgen steeds meer mensen te maken met pollenallergieën. Sciensano probeert de veranderingen in kaart te brengen en nodigt daarom mensen met een pollenallergie uit om deel te nemen aan een enquête die beschikbaar is op de website van AirAllergy.

De berk is de boom die de meeste hooikoortsklachten veroorzaakt. Daarna komen de hazelaars, elzen en essen, die matig allergeen pollen verspreiden. De hazelaars zijn vrijwel allemaal al uitgebloeid, op enkele krulhazelaars na. Veel elzen zijn ook al uitgebloeid, maar sommige bomen verspreiden nog wel pollen. De es staat momenteel wel in bloei.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.