"Belgische gasimport veroorzaakt mensenrechtenschendingen" (rapport Greenpeace)

Greenpeace België brengt in een rapport de routes in kaart die gebruikt worden om de Belgische gasmarkt te bevoorraden. Het rapport toont de impact van gaswinning en -transport op gemeenschappen in zes landen (Noorwegen, Verenigde Staten, Rusland, Qatar, Verenigd Koninkrijk en Nederland) waar ons gas hoofdzakelijk vandaan komt.

Het oppompen en transporteren van gas veroorzaakt onder meer ernstige gezondheidsproblemen, bedreigt traditionele levenswijzen en brengt schade toe aan huizen. Greenpeace eist dat de gasindustrie met een Europese zorgplicht-richtlijn verantwoordelijk gehouden wordt voor de gevolgen van haar activiteiten.

Volgens het rapport worden in het Noorse en Russische Noordpoolgebied de traditionele levenswijze en bestaansmiddelen (zoals vissen en jagen) van de inheemse bevolking direct bedreigd door de ontwikkeling van gasboringen. Noors en Russisch gas zijn goed voor respectievelijk 36 en 12 procent van de gasimport in België. Voor het Nederlandse gas, historisch een belangrijke producent tot de stopzetting van de gaswinning eind 2023, wijst het rapport op de aardbevingen als gevolg van de gaswinning en de schade aan duizenden huizen in de noordelijke provincies. 

Om een einde te maken aan die ernstige mensenrechtenschendingen, roept Greenpeace op tot de "ambitieuze invoering van een Europese zorgplicht-richtlijn. Dat staat momenteel op de agenda van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, en zou bedrijven dwingen om mensenrechtenschendingen bij hun activiteiten en hun toeleveringsketen te onderzoeken en te verhelpen. Het zou de gasindustrie verantwoordelijk maken voor de gevolgen van haar activiteiten." 

"De gasindustrie heeft rampzalige gevolgen voor klimaat, milieu en mens", zegt Mathieu Soete, campagnevoerder voor de energietransitie bij Greenpeace België. In overeenstemming met de slottekst van de klimaattop in Dubai moet er voor de milieuorganisatie een einde komen aan fossiel gas en alle andere fossiele brandstoffen. "We eisen een duidelijk tijdschema voor de volledige uitfasering van fossiel gas in België tegen 2035."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.