Drie restaurants met respect voor het product

Ventre Saint Gris, Diepestraat 10, 1180 Brussel. Tel.: 02/375.27.55. www.ventresaintgris.com Open van 12u tot 14u en van 19u tot 22u, gesloten op woensdagmiddag en zondag.
Een lokaal restaurant? Zonder twijfel… maar wel een dat het prestige van het genre opvijzelt. Ventre Saint Gris combineert een warm interieur – met overheersend hout en synthetische dierenvellen – en een gezellige familiale sfeer met bijvoorbeeld de ‘Sunday Roast’, een zondags kippetje om te delen met vrienden. De keuken is verzorgd met veel aandacht voor het product, van de meest gewone aardappel tot ordinaire varkenswangetjes. Het vlees dat gebruikt wordt voor de burger komt van bij Dierendonck. Wij hebben de proef op de som genomen met een ceviche van inktvis met een frisse toets van basilicum en citroen en met een ‘côte à l’os’ op smaak gebracht met rozemarijn en veel allure. Deze klassieker die geserveerd wordt met een bearnaisesaus die zijn naam alle eer aandoet en krokante frietjes, is absoluut een compliment waard. Deze zaak schudt bovendien nog een andere troef uit zijn mouw, namelijk een grandioze wijnkaart met natuurlijke wijnen (Tissot, Puzelat, Bouju…), het resultaat van de bijzondere neus van de patron voor smaakvolle wijnen die de mond nieuwe horizonten laat verkennen.

Le Victor, avenue du 10e de Ligne 84, 6700 Aarlen. Tel.: 063/44.65.80. www.levictor.be Open van 12u tot 14u en van 19u tot 21u30, gesloten op zondag en maandag.
In Aarlen heeft Clément Petitjean samen met Cédric Rensonnet (van ateliers Cook & Relax in Messancy) Le Victor geopend in de voormalige officiersmess van de Callemeyn kazerne. De chef van La Grappe d’or heeft de leiding van de keuken toevertrouwd aan Jonathan Couvreur en Antoine Lacasse, allebei afkomstig van het uitstekende Couvert Couvert in Heverlee. Het project, ondergebracht in een mooi hedendaags kader, dwingt respect af: het verbindt de toegankelijkheid van brasseriegerechten met het credo van de ‘authentieke keuken’, met producten afkomstig van lokale leveranciers. De voorbeelden zijn legio: forel van Fourneau Marchand, gevogelte uit de Ardennen geserveerd met een saus ‘op grootmoeders wijze’, een kaart met lokale bieren (Brasserie de Rulles, Brasserie de la Semois, Brasserie de la Lienne, Lupulus, Thiriez…) samengesteld door Christophe Gillard van Mi-Orge Mi-Houblon, een ongelooflijke baba ‘overgoten met Maitrank’, zelfs een cheeseburger in een huisgemaakt broodje en met gehakt van Lothar Vilz. Nog een aanrader: de filet américain bereid op basis van… buffelkoe afkomstig van de veehouderij van Patrick Cornelissen.

Bistro Tribunal, Vaartstraat 9, 3000 Leuven. Tel.: 016/89.66.55. www.bistrotribunal.be Open van 12u tot 13u30 en van 18u tot 21u, gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag.
Yf Geyens heeft begrepen wat een eenvoudige en efficiënte zaak inhoudt. Bistro Tribunal gaat prat op vlees van de beste kwaliteit, rechtstreeks afkomstig van Filip Rondou, een van de beste slagers van het land. Wat er zo bijzonder is aan Bistro Tribunal? Hier kan je uit de gekoelde vleesbank aanwijzen welk stuk je precies wil. De puristische chef, Ludo De Mol, geeft de voorkeur aan een eenvoudige bereiding (met geklaarde boter) boven andere kunstgrepen zoals een Josper oven, Green Egg of Kamada barbecue. Het resultaat? De smaak van het vlees en niets anders dan dat. Op de drankenkaart zie je een voorliefde voor bubbels (JM Sélèque champagnes) en, enige teleurstelling, industriële bieren (Duvel, Corsendonk…).

Portret: Barbara Hoornaert, sommelier
Barbara Hoornaert (32 jaar) weigert de titel van sommelier te dragen. Bij Barge, het Brusselse restaurant dat ze onlangs samen met Grégoire Gillard heeft geopend, bekleedt ze een positie die sterk afsteekt tegen het mannelijk imperialisme. “Aangezien ik in de zaal werk en je niet kan zien dat ik verantwoordelijk ben voor de wijn, zijn er veel mensen die niet vertrouwen op mijn advies. Door het parcours dat ik heb afgelegd, ben ik gewend geraakt aan dit gebrek aan vertrouwen. In de gastronomische restaurants waar ik gewerkt heb, is het vaak voorgevallen dat men mij vroeg om een andere collega te roepen. Ik was jong en een vrouw, twee tekenen van onkunde om goed advies te kunnen geven.” Desondanks doet deze jonge vrouw uit Henegouwen niets om zich te profileren als ‘specialiste’. Barbara Hoornaert ervaart dit als een ‘les in nederigheid’. Ze zegt: “Ik ben pas laat begonnen met wijn. Het is me opgevallen hoe beladen het onderwerp van dit magische product is. Dus doe ik mijn best om het woord te geven aan mensen die niet vooringenomen zijn. Iedereen kan over wijn praten, je moet gewoon vertrouwen op je eigen ervaringen. Te vaak ontzegt men zich dit, verontschuldigt men zich al meteen door te zeggen ‘ik ken er niets van’, zo intimiderend is wijn geworden.” Logischerwijze bestaat haar selectie uit bescheiden appellaties, druivenrassen zonder arrogantie, wijnbouwers ‘met een sterk verhaal’ en met respect voor de seizoenen.

Trend: chocolade en wijn
Neuhaus is mee met zijn tijd en lanceert een nieuwe collectie pralines onder de naam ‘Wine Pairing Collection’. Het bijzondere aan deze collectie is dat ze samen met sommelier Sepideh Sedaghatnia (Divin by Sepi) bedacht is. Met deze box wil men aantonen hoe goed chocolade en wijn samengaan. De Antwerpse wijnexperte van Iraanse origine en de maîtres chocolatiers van Neuhaus hebben een aantal ingrediënten uitgekozen die goed samengaan met de typische smaken van wijn. In dit gamma werden drie pralines met verschillende ganaches gecreëerd die samengaan met de typische tannines en specifieke smaken van de meeste rode wijnen. Bijvoorbeeld? Een creatie met kersen en pure chocolade van Costa Rica, afgewerkt met witte chocolade en zwarte bes cacaoboter, die wordt aanbevolen in combinatie met een ‘rokerige’ rode wijn. Deze collectie maakt ook ‘pairings’ van smaakprofielen met stevige rode wijnen, fruitige rode wijnen en florale, volle of droge witte wijnen.

28 euro. www.neuhauschocolates.com

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.