"We eisen te veel van jonge renners"

Tom Teulingkx, hoofd van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, trekt aan de alarmbel na het overlijden van wielrenner Jimmy Duquennoy (23). "We moeten ons ernstig afvragen: hoe intensief kunnen we jonge renners laten koersen?", stelt hij in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Duquennoy overleed aan een hartstilstand en is de zoveelste jonge sporter die plots sterft. "Er begint zich een patroon te vormen", zegt Teulingkx. "We merken dat de tendens bestaat om het volume, de frequentie en de intensiteit voor jongeren niet alleen in wedstrijden maar ook in trainingen enorm op te voeren. We moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren." 

Teulingkx, die ook lid is van de medische commissie van de Belgische wielerbond, wil een onderzoek naar de impact van die intensieve trainingen bij jonge sporters. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Willy DE SCHEPPER

  09 oktober 2018

  We horen via de volks- en vooral via de sportersmond dat er een massa aan NSAID's worden gebruikt in voetbal en rennnerswereld. Zelfs door de gewone werkende mens.
  Zoals bekend geeft dit een overbelasting van tal van lichaamssystemen en vooral vochtretentie.
  Sommige van mijn patienten hadden na twee dagen ibuprofen een gewichtstoename van 6 kg
  Is er reeds onderzocht en/of staalname gebeurd bij de slachtoffers van plotse dood hoeveel van hen acuut of chronisch misbruik maakten van deze NASID's bij allerlei banale spier of gewrichtsklachtjes. Dit lijkt mij prioritair.
  Zelfs ibuprofen is zo banaal geworden dat het vrij verkrijgbaar is.