Vier politie-agenten op tien kampen met posttraumatische stress

Slapeloosheid, trillen, flashbacks, stemmingsverandering... Vier op de tien politie-agenten vertonen tekenen van posttraumatische stress, blijkt uit een onderzoek van de UMons dinsdag in Le Soir. Dertien procent ervaart acute stress.

De afdeling forensische psychopathologie van UMons interviewde 85 vrijwillige politie-agenten (77% mannen) uit politiezones in Henegouwen of de federale gerechtelijke politie van Bergen met een gemiddelde dienstervaring van zowat vijftien jaar.

De belangrijkste bronnen van trauma's zijn dodelijke verkeersongevallen (22,4%), moorden (22,4%) en zelfmoorden (8,2%). Terroristische aanslagen worden in 5% van de gevallen vermeld.

Die posttraumatische stress wordt ervaren als een zware last om dragen en verslechtert de kwaliteit van het professionele leven van de politiemensen. Ondanks het aanhouden van de symptomen en het slecht voelen, neemt slechts één op de vier betrokken politieagenten het initiatief om professionele gezondheidshulp te zoeken. En als dat gebeurt, is het vaak buiten de interne psychologische ondersteuningsdiensten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.