Uitkering verminderde terugbetaling voor patiënten gedeconventioneerde kinesisten in 2017

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) gaat alsnog de verminderde terugbetaling van kinesitherapiebehandelingen bij een gedeconventioneerde kinesitherapeut terugbetalen over de periode van 1 mei tot en met 31 december 2017. Daarmee geeft het RIZIV uitvoering aan het arrest van de Raad van State van 7 februari 2019. Dat heeft Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten in België, donderdag bekendgemaakt.

Een gedeconventioneerde kinesitherapeut volgt het tariefakkoord niet dat afgesloten is tussen de verzekeringsinstellingen en de beroepsorganisatie. Als gevolg van de wet over de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen krijgt een patiënt die in behandeling is bij een gedeconventioneerde kinesitherapeut, 25 proc ent minder terugbetaald dan bij een geconventioneerde kinesitherapeut. Dit onderscheid is echter alleen van toepassing wanneer er een tariefakkoord is afgesloten.

In zijn arrest heeft de Raad van State de beroepsorganisatie voor kinesitherapeuten Axxon gelijk gegeven in zijn procedure tegen het RIZIV omtrent het tariefakkoord van 2016 en 2017. Concreet betekent dit dat er van 1 mei tot en met 31 december 2017 geen sprake was van een tariefakkoord. Bijgevolg valt het verschil in terugbetaling voor de patiënt weg. Geen tariefakkoord betekent immers geen onderscheid in conventiestatus en dus ook geen onderscheid in terugbetaling voor patiënten.

De ziekenfondsen hebben echter steeds de patiënten terugbetaald volgens het principe geconventioneerde/niet-geconventioneerde behandeling. Patiënten die 25 procent minder terugbetaald kregen, omdat zij in behandeling waren bij een gedeconventioneerde kinesitherapeut, kunnen dat percentage nu terugvorderen bij hun ziekenfonds. Ze hebben daarvoor uiterlijk tot 7 februari 2021.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.