Overleg over kankerpatiënt duurt amper 3,8 minuten

Gemiddeld amper 3,8 minuten per patiënt en nauwelijks aandacht voor zijn wensen, levensomstandigheden of draagkracht. Het zogenaamde Multidisciplinair Oncologisch Consult, het overleg dat bij elke nieuwe kankerbehandeling gebeurt, is vaak een gemiste kans. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB waarover De Morgen bericht.

Welke behandeling kankerpatiënten krijgen, wordt in ons land bepaald door artsen en zorgverleners uit verschillende disciplines. Dat gebeurt op het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC), dat sinds 2003 wordt gefinancierd door de overheid. Het idee is eenvoudig: alle zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, psychologen, sociaal werkers...) van een patiënt rond de tafel verzamelen om een behandeling op maat uit te werken.

Alleen loopt het in de praktijk niet zo, leert onderzoek van dr. Melissa Horlait (Research Group Organisation, Policy and Social Inequalities in Health Care (OPIH), VUB). Zij volgde een driehonderdtal MOC's in zo'n zeven ziekenhuizen en zag hoe paramedici, verpleegkundigen en psychologen in het bijzonder nauwelijks tot niet betrokken worden bij zo'n consult. "Soms zijn ze niet eens aanwezig. Zijn ze er wel, dan komen ze zelden tot nooit aan het woord."

Veel heeft te maken met de tijdsdruk waarin zo'n MOC plaatsvindt. "We hebben het getimed", zegt Horlait in de krant. "Per patiënt wordt gemiddeld 3,8 minuten uitgetrokken. Dat is natuurlijk bitter weinig." Het overleg gaat dan ook veelal over louter het medische aspect.

Blijkbaar ziet Horlet wel over het hoofd dat de oorspronkelijke bedoeling van een MOC medisch is: overleg tussen specialisten onderling en met de huisarts. Zo staat het omschreven op de site van het Riziv

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc BROSENS

    19 september 2019

    Het MOC is in het leven geroepen om de kwaliteit van de behandeling van de oncologische patiënt te verbeteren. Hiertoe is het MOC een medisch overleg tussen de verschillende specialisten onderling, samen met de huisarts indien deze aanwezig is.
    Een verbetering is steeds mogelijk, maar moet gefundeerd en practisch haalbaar zijn.
    Mvr. Horlait heeft een punt om op te staan, maar momenteel is er niet voorzien dat paramedisci aan het MOC deelnemen. Wij lossen dit op door de ‘zaaltoeren’ van gehospitaliseerde patiënten die wekelijks plaatsvinden.
    Collega Lerut heeft m.i. niet volledig gelijk: Indien een patiënt op het MOC word besproken, is deze indien nodig door meerdere collega’s gezien (bijvoorbeeld in de borstkliniek).
    Om af te sluiten: het overleg duurt misschien ‘3,8 min’, maar het voorbereidend werk ( bilan maken, overleg met radiologen en anatomopathologen, die nadien ook nog eens op het MOC aanwezig zijn) duurt veel langer.

  • Jan LERUT

    17 september 2019

    ...dit zeg ik al jaren...
    bovendien Kent gewoonlijk maar één (of enkele) aanwezige persoon(en) de patient...
    om heel goed over na te denken !