Onderzoek VUB: zorgverlening in ziekenhuizen te weinig afgestemd op diversiteit

De zorgverlening en het beleid in de Belgische ziekenhuizen is in de huidige maatschappij onvoldoende afgestemd op de culturele diversiteit van de patiënten. Dat is de conclusie van een nieuw doctoraatsonderzoek dat dokter Rose-Lima Van Keer uitvoerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze pleit voor een meer cultureel sensitieve zorg.

Voor haar doctoraatsonderzoek bevroeg Van Keer 44 intercultureel bemiddelaars die werken in Brusselse en Vlaamse ziekenhuizen via een vragenlijst. Daarnaast volgde ze ook tien maanden lang achttien ernstig zieke patiënten uit etnisch-culturele minderheidsgroepen, hun familieleden en de zorgverleners van deze patiënten. Ze stelde vast dat factoren zoals de manier waarop men naar zorg kijkt, het afdelingsbeleid of de procedures die niet a angepast zijn aan de multiculturele patiëntenpopulatie en voor problemen zorgen. Zo lijden de medische informatie-uitwisseling of de besluitvorming aan het levenseinde onder de verschillen in etnisch-culturele achtergrond.

"Soms wordt er voorgesteld om de behandeling stop te zetten omdat de situatie medisch uitzichtloos is geworden, maar dat is voor de familieleden vanuit hun ander denkkader, emotioneel lijden of door taalverschillen dan vaak moeilijk te begrijpen of te aanvaarden", stelt Van Keer.

De kersverse doctor van de VUB heeft al enkele voorstellen klaar. Ze pleit voor aangepaste ziekenhuisprocedures en een afdelingsbeleid op maat van de culturele diversiteit en vindt dat er in verpleeg- en geneeskundeopleidingen systematisch aandacht besteed moeten worden aan culturele diversiteit en communicatie. Ten slotte zou op federaal niveau het intercultureel bemiddelingsprogamma moeten herzien worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.