Meesterwerk van Vesalius wordt tentoongesteld door KU Leuven

De KU Leuven en de Vlaamse Gemeenschap hebben samen het meesterwerk 'De humani corporis fabrica' van Andreas Vesalius, die beschouwd wordt als de grondlegger van de anatomie, aangekocht. Het werk zal worden tentoongesteld aan de KU Leuven, zo heeft de universiteit bekendgemaakt.

De eerste editie van 'De humani corporis fabrica', die uitkwam in 1543, is al in het bezit van de KU Leuven. Twaalf jaar later, in 1555, bracht Vesalius een tweede editie op de markt. Het is deze editie die de KU Leuven en de Vlaamse Gemeenschap verworven hebben, onder meer in het kader van het Topstukkenbeleid. Afgelopen vrijdag kochten ze het werk samen bij veilingshuis Christie's voor 1,8 miljoen Amerikaanse dollar. 

Het werk, dat kortweg de Fabrica wordt genoemd, wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke medische boeken wereldwijd. Vesalius beschreef in de Fabrica de menselijke anatomie op basis van de dissecties die hij uitvoerde. In de tweede editie heeft hij ook persoonlijke notities toegevoegd. Het boek is rijkelijk geïllustreerd door kunstenaars die de kennis van toen over de menselijke anatomie gedetailleerd in beeld hebben gebracht. 

De aankoop komt bijzonder gelegen voor de KU Leuven, met het oog op de vieringen rond haar 600ste verjaardag in 2025. Op de Hertogensite in Leuven bouwt de universiteit momenteel een belevingscentrum rond Vesalius, dat in het teken zal staan van zorg, wetenschap en samenleving. "Dat we nu ook 'De humani corporis fabrica' zullen kunnen tonen aan het brede publiek, sluit daar zeer mooi bij aan", zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven. "Het is één van de meest invloedrijke boeken uit de geschiedenis."

"Vlaanderen schittert in de wereld als het gaat over gezondheidszorg en medische wetenschap. Deze leiderspositie hebben we mee te danken aan de inspanningen en realisaties van topwetenschappers als Vesalius", zegt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). "De Fabrica die we vandaag aankopen, herinnert ons aan dit roemrijk verleden. Het is een inspiratiebron voor de vele jonge studenten die vandaag in Vesalius' voetspoor treden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.