Meer dan honderd getuigenissen over "wantoestanden" bij geriatrieafdeling van ZNA

Heel wat geriatriepatiënten van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en hun familieleden hebben klachten over de "onmenselijke manier" waarop mensen op de afdeling in kwestie worden behandeld. Dat blijkt uit ruim honderd getuigenissen die binnenkwamen bij Het Laatste Nieuws. ZNA laat in een reactie weten de klachten ernstig te nemen en intern te zullen onderzoeken, maar roept ook op om met de klachten naar de eigen ombudsdienst te stappen. Over andere Antwerpse ziekenhuizen zouden trouwens soortgelijke klachten binnengekomen zijn.

De getuigenissen omvatten onder meer aantijgingen over het dichtplakken van billen, het opsluiten van patiënten in bezemkasten, vernederende toiletbezoeken die zichtbaar zijn voor passanten en noodknoppen die niet binnen bereik zijn.

CEO Wouter De Ploey zegt de verhalen ernstig te nemen. "Ik heb veel respect voor onze zorgverleners die zich dagelijks inzetten", zegt hij. "Maar er zijn omstandigheden waardoor het soms niet loopt zoals het zou moeten en daar moeten we lessen uit trekken."

De Ploey stelt dat er in 2018 op zowat een miljoen patiëntencontacten 1.024 klachten binnenkwamen, waarvan slechts 41 over geriatrie. "We roepen al wie klachten heeft dan ook op om melding te maken bij die ombudsdienst, die onafhankelijk van de directie werkt", vult ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) aan. "Tot nu toe waren er bij het bestuur geen alarmsignalen afgegaan omdat er niet buitensporig veel klachten over de geriatrie waren bij de ombudsdienst. Op basis van klachten kunnen en zullen we indien nodig bijsturen."

De werknemers van de dienst geriatrie zelf laten via ACV-afgevaardigde Wouter Bernaerts weten dat ze ervan overtuigd zijn dat "patiënten zorgzaam en met respect worden behandeld". Het communiceren van bepaalde maatregelen in het belang van de patiënt zou echter soms moeilijk lopen, stelt het diensthoofd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.