Logopedisten voeren donderdag actie voor herwaardering honoraria

Op donderdag 5 mei zullen de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL) en hun Franstalige collega's van de Union professionelle des logopèdes francophones (UPLF) actievoeren in Brussel om de verschillende problemen in het logopedische werkveld aan de kaak te stellen. Dat melden beide organisaties.

De nationale manifestatie begint om 10.00 uur op het Europakruispunt, aan Brussel Centraal. Al een tijdje vragen de beroepsverenigingen een verhoging van het budget dat aan de sector wordt toegekend, onder andere voor een herwaardering van de honoraria. Momenteel ligt het bedrag vast op 28,33 euro voor een sessie van minimaal 30 minuten. Maar volgens de VVL en UPLF is dat financieel niet leefbaar. Ze mikken nu op 33,4 euro. 

"We merken dat heel wat collega's overwegen om uit het beroep te stappen. Dit zet zich verder à rato van de sluiting van acht praktijken per maand", zegt Stefaan Lefevere, afgevaardigd bestuurder van VVL.

Lefevere wijst in een verklaring onder meer naar de afgesprongen onderhandelingen over een nieuwe conventie tussen logopedisten en ziekenfondsen. "We hadden een principeakkoord gesloten dat een herwaardering van de honoraria bevatte. Maar die conventie is er uiteindelijk niet gekomen." Volgens Lefevere werd er op het kabinet Volksgezondheid geen budget gevonden om de overeenkomst te honoreren. Daarnaast heeft er geen indexering van de honoraria plaatsgevonden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.